Składniki na 4 porcje: - kilogram lina, - 2 cebule (duże), - 2 korzenie pietruszki, - 1/2 selera, - szkl. śmietany, - łyżka mąki, - łyżka masła,- sól do smaku, - pieprz, - łyżka majeranku, - 1/4 łyżki gałki muszkatołowej, - 1/4 łyżeczki imbiru, - włoszczyzna (głównie warzywa korzeniowe). Przygotowanie: Oczyszczonego i umytego lina natrzeć solą i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Później zdjąć skórę, wybrać ości, mięso pokroić na drobne paseczki. Włożyć je do rondla, dodać masło i dusić 10 min. Z włoszczyzny i "odpadków" z lina ugotować wywar. Obrany i umyty seler, pietruszkę oraz cebule pokroić w cienkie paseczki, udusić na maśle w innym rondlu. Do garnka włożyć jarzyny, rybę, przyprawy, zalać wywarem, dusić 15 min. Na koniec wlać śmietanę wymieszaną z mąką.