Francuska cebulowa

Smakuje wyśmienicie!

Zupa cebulowa
Zupa cebulowa123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Cebule obierz, pokrój w plasterki. W garnku stop masło. Wrzuć pokrojone cebule i duś je ok. 15 minut na małym płomieniu. Uważaj, by nie zrumieniły się zbytnio. Następnie oprósz je mąką. Krótko zasmaż (1 min). Dolej bulion i wino. Zwiększ płomień. Poczekaj, aż całość zawrze. Przypraw solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem i sporą szczyptą szałwii. Zmniejsz płomień. Gotuj pod przykryciem kolejne 15 minut. W tym czasie bagietkę pokrój. Kromki bułki zrumień z obu stron na patelni bez tłuszczu. Żółty ser drobno zetrzyj. Gotową zupę rozlej do miseczek. Do każdej włóż kromkę bułki. Posyp ją serem i ew. odrobiną suszonych ziół. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 225 st. C. Zapiekaj ok. 5 minut, aż ser się stopi.

Zupa cebulowa - francuska zupa z grzankamiInteria Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas