Reklama

Reklama

Francuska cebulowa

Smakuje wyśmienicie!

Składniki

  • 4–5 białych cebul
  • 3 łyżki masła 
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 szkl. wytrawnego białego wina
  • 1 mała bagietka (ok. 10 dag)
  • 10 dag żółtego sera
  • sól, pieprz
  • suszony tymianek i szałwia

Sposób przygotowania

Cebule obierz, pokrój w plasterki. W garnku stop masło. Wrzuć pokrojone cebule i duś je ok. 15 minut na małym płomieniu. Uważaj, by nie zrumieniły się zbytnio. Następnie oprósz je mąką. Krótko zasmaż (1 min). Dolej bulion i wino. Zwiększ płomień. Poczekaj, aż całość zawrze. Przypraw solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem i sporą szczyptą szałwii. Zmniejsz płomień. Gotuj pod przykryciem kolejne 15 minut. W tym czasie bagietkę pokrój. Kromki bułki zrumień z obu stron na patelni bez tłuszczu. Żółty ser drobno zetrzyj. Gotową zupę rozlej do miseczek. Do każdej włóż kromkę bułki. Posyp ją serem i ew. odrobiną suszonych ziół. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 225 st. C. Zapiekaj ok. 5 minut, aż ser się stopi. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje