Francuska tarta z czekoladą
Przepis na delikatną, kremową tartę z czekoladą.
Składniki na ciasto:
- 2 żółtka,
- 5 dag cukru pudru,
- 10 dag zimnego masła,
- 15 dag mąki.
Krem:
- 25 dag śmietany kremówki,
- 10 dag białej czekolady,
- 2 łyżeczki masła,
- 30 dag truskawek,
- listki mięty do dekoracji,
- starta biała czekolada do posypania.
1. Ciasto: zimne masło posiekaj z mąką i cukrem pudrem. Dodaj żółtka, wyrób elastyczne ciasto. Uformuj kulę, owiń w folię, włóż na godzinę do lodówki.
2. Ciasto cienko rozwałkuj na kształt koła, wylep nim wyłożoną papierem do pieczenia (lub posmarowaną masłem) formę do tarty o śr. 24 cm. Ciasto ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia, posyp suchym grochem. Piecz 15-20 minut w temp. 180°C, aż się zarumieni. Usuń papier do pieczenia razem z grochem, ciasto ostudź.
3. Krem: do rondelka wlej śmietanę kremówkę. Białą czekoladę połam na kawałki, dodaj do rondelka, włóż masło. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się rozpuści (powinna powstać kremowa konsystencja).
Krem przestudź, wylej na ciasto. Schłodź. Wstaw do lodówki na 12 godzin, aby krem mocno stężał. Tartę udekoruj pokrojonymi truskawkami, posyp startą białą czekoladą i obłóż listkami mięty.
Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 8
Cena za porcję: 1,20 zł.
Przepis przysłała Justyna Cukier z Domaszna