Francuski krem vichyssoise
Brzmi bartwo wytwornie i tak też smakuje. Do stworzenia tej aksamitnej zupy wystarczy jednak kilka prostych składników, takich jak ziemniaki czy por. Zimą świetnie rozgrzewa, a latem chłodzi. Jak to możliwe?
Składniki
- 6 średnich ziemniaków
- 2 pory
- 5 łyżek masła
- mała śmietana 12 proc.
- pół litra bulionu
- sól
- pieprz
- tymianek
- szczypiorek
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Pora umyj, osusz i posiekaj na drobne plasterki. Masło dodaj do garnka i podsmaż na nim warzywa.
Po kilku minutach wlej bulion warzywny lub drobiowy, dopraw suszonym tymiankiem, solą, pieprzem i gotuj przez 15-20 minut, aby wszystko było miękkie. Pozostaw do wystudzenia.
Blenderem zmiksuj zupę na gładką masę, możesz dodatkowo przetrzeć ją przez sito o drobnych oczkach. Wymieszaj ze śmietaną.
Podawaj na zimno posypaną świeżo posiekanym szczypiorem i z grzanką lub wcześniej ponownie podgrzej.
Przekaż 1% na Fundację Polsat rozliczając PIT TUTAJ >>>
***
Zobacz także: