Reklama

Reklama

Francuski krem vichyssoise

Brzmi bartwo wytwornie i tak też smakuje. Do stworzenia tej aksamitnej zupy wystarczy jednak kilka prostych składników, takich jak ziemniaki czy por. Zimą świetnie rozgrzewa, a latem chłodzi. Jak to możliwe?

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 2-3 osób

Składniki

  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 pory
  • 5 łyżek masła
  • mała śmietana 12 proc.
  • pół litra bulionu
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • szczypiorek

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Pora umyj, osusz i posiekaj na drobne plasterki. Masło dodaj do garnka i podsmaż na nim warzywa.

Po kilku minutach wlej bulion warzywny lub drobiowy, dopraw suszonym tymiankiem, solą, pieprzem i gotuj przez 15-20 minut, aby wszystko było miękkie. Pozostaw do wystudzenia.

Blenderem zmiksuj zupę na gładką masę, możesz dodatkowo przetrzeć ją przez sito o drobnych oczkach. Wymieszaj ze śmietaną.

Podawaj na zimno posypaną świeżo posiekanym szczypiorem i z grzanką lub wcześniej ponownie podgrzej.

Przekaż 1% na Fundację Polsat rozliczając PIT TUTAJ >>>

***
Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy