Francuski specjał
Śmietanę z mlekiem, masłem i obranymi ząbkami czosnku podgrzej w garnuszku.
Składniki na 4-6 porcji:
- 4-5 sporych ziemniaków (mogą być stare)
- 250 ml śmietany kremówki
- 200 ml mleka
- 10 dag żółtego twardego sera
- 1 łyżka masła
- 1-2 ząbki czosnku
- 3-4 gałązki świeżego tymianku lub 2 łyżeczki suszonego
- sól
- świeżo mielony pieprz
- masło i bułka tarta do wysmarowania foremki
Sposób przygotowania:
1. Śmietanę z mlekiem, masłem i obranymi ząbkami czosnku podgrzej w garnuszku. Dopraw solą i pieprzem. Gdy masło się rozpuści, wyłącz ogień i jeszcze raz wymieszaj.
2. Ziemniaki obierz jak najcieniej ze skórki. Umyj i potnij na cieniutkie (2-3 mm) plasterki. Ser zetrzyj na drobnej tarce. Gałązki tymianku umyj i osusz. Foremkę do zapiekania wysmaruj masłem i wysyp cienką warstwą bułki.
3. Plastry ziemniaków ułóż w foremce tak, by lekko zachodziły na siebie - powinno powstać 5-6 warstw. Każdą warstwę przełóż gałązkami tymianku lub posyp suszonym. Całość lekko dociśnij. Przestudzoną śmietanę wymieszaj z serem. Zalej ziemniaki. Górna warstwa ma być lekko przykryta płynem. Przykryj folią aluminiową i piecz 40-45 minut w 190ºC. Zdejmij folię i jeśli ziemniaki są już miękkie, zapiekaj kolejne 5 minut do zrumienienia górnej warstwy.
Czas przygotowania: ok. 60 minut