Francuski specjał

Śmietanę z mlekiem, masłem i obranymi ząbkami czosnku podgrzej w garnuszku.

Francuski specjał
Francuski specjał123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki na 4-6 porcji:

  • 4-5 sporych ziemniaków (mogą być stare)
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 200 ml mleka
  • 10 dag żółtego twardego sera
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3-4 gałązki świeżego tymianku lub 2 łyżeczki suszonego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • masło i bułka tarta do wysmarowania foremki

Sposób przygotowania:

1. Śmietanę z mlekiem, masłem i obranymi ząbkami czosnku podgrzej w garnuszku. Dopraw solą i pieprzem. Gdy masło się rozpuści, wyłącz ogień i jeszcze raz wymieszaj.

2. Ziemniaki obierz jak najcieniej ze skórki. Umyj i potnij na cieniutkie (2-3 mm) plasterki. Ser zetrzyj na drobnej tarce. Gałązki tymianku umyj i osusz. Foremkę do zapiekania wysmaruj masłem i wysyp cienką warstwą bułki.

3. Plastry ziemniaków ułóż w foremce tak, by lekko zachodziły na siebie - powinno powstać 5-6 warstw. Każdą warstwę przełóż gałązkami tymianku lub posyp suszonym. Całość lekko dociśnij. Przestudzoną śmietanę wymieszaj z serem. Zalej ziemniaki. Górna warstwa ma być lekko przykryta płynem. Przykryj folią aluminiową i piecz 40-45 minut w 190ºC. Zdejmij folię i jeśli ziemniaki są już miękkie, zapiekaj kolejne 5 minut do zrumienienia górnej warstwy.

Czas przygotowania: ok. 60 minut

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas