Niedoceniane ekologiczne warzywo. Zdrowe dla jelit i nerek
Cukinia to wciąż niedoceniane w naszym kraju warzywo. Tymczasem zalicza się je do ekologicznych, bo jako jedno z nielicznych nie kumuluje w sobie azotanów ani metali ciężkich. Do tego cukinia jest niskokaloryczna, lekkostrawna i charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Warto spożywać ją w przypadku dolegliwości trawiennych czy problemów z jelitami. To wszechstronne warzywo można przyrządzać na wiele sposobów, dzięki czemu zachwyci nawet osoby o delikatnym podniebieniu.

Dlaczego warto jeść cukinię?
Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, w niektórych regionach kraju nazywana jest kabaczkiem. Jadalne są zarówno owoce, jak i kwiaty, które często bywają wykorzystywane do efektownych dekoracji dań. Cukinia jest niskokaloryczna, a jednocześnie znajdziemy w niej wiele witamin i minerałów, przede wszystkim witaminy A, C i K, a także witaminy z grupy B, żelazo, potas i magnez. Charakteryzuje się delikatnym smakiem, jest lekkostrawna, wspiera procesy trawienia i odkwasza organizm. 100 g świeżej cukinii dostarcza zaledwie 21 kcal.
Jak cukinia wpływa na organizm?
Cukinia ma niski indeks glikemiczny, dlatego jest szczególnie polecana diabetykom, ale też osobom na diecie redukcyjnej czy zmagającym się z insulinoopornością. Ze względu na to, że nie kumuluje w sobie pestycydów ani nawozów, zaleca się ją w diecie kobiet w ciąży, a także malutkich dzieci - mogą ją zajadać już półroczne maluchy.
Znajdujący się w cukinii błonnik wspomaga pracę jelit, a witamina A wykazuje właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. To wartościowe warzywo odkwasza organizm i przyczynia się do prawidłowej pracy nerek - działa moczopędnie i wspiera procesy detoksykacji. Cukinia zawiera też silne przeciwutleniacze, które wykazują korzystny wpływ na narząd wzroku oraz układ odpornościowy.

Jak przyrządzać cukinię?
Cukinię można przyrządzać na wiele sposobów. To delikatne warzywo nadaje się do spożywania na surowo jako dodatek sałatek. Będzie też zdrowym zamiennikiem frytek i innych przekąsek. Idealnie komponuje się z makaronem, ryżem, pizzą i wszelkimi zapiekankami. Efektownie wygląda faszerowana cukinia - po wydrążeniu do łódek nakłada się farsz na bazie mielonego mięsa, miąższu cukinii, pomidorów i sera.
Startą na grubych oczkach cukinię z dodatkiem jajka i przypraw możemy smażyć w postaci aromatycznych placuszków. Warzywo warto też dodawać do leczo, grillować lub przyrządzać w postaci kremowej zupy z grzankami.