Francuskie cebularze

Cebula to bardzo zdrowe, ale wciąż niedoceniane warzywo. Zazwyczaj używamy jej jako dodatku do potraw. Nie tym razem! W naszym przepisie na pyszną przekąskę cebula gra pierwsze skrzypce.

Francuskie cebularze z dodatkiem fety
Francuskie cebularze z dodatkiem fety123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 czerwone cebule
  • czerwony ocet winny
  • 3 łyżki masła
  • tymianek
  • rukola
  • 10 dag sera feta
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • mielona słodka papryka
30 min
12 porcji

Sposób przygotowania:

1. Cebule obierz, pokrój w piórka. Smaż na maśle, mieszając, ok. 5 minut. Dodaj łyżeczkę octu winnego i pół łyżeczki cukru. Wymieszaj. Duś 5 minut. Dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem. 

2. Ciasto francuskie rozwiń, pokrój na kwadraty. Przykryj cebulą i pokruszoną fetą. Posyp słodką papryką. Piecz na złoty kolor 15-20 minut. Listki rukoli opłucz i osusz. Udekoruj ciepłe ciastka, od razu podawaj.


Świat kobiety
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?