Francuskie kanapki
Składniki na 6 porcji. Czas: około 30 minut. Porcja: 360 kcal.
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki, ułóż na desce. Z każdego płata wykrój szklanką po dwa kółka. Ułóż je na pokrytej pergaminem blasze do pieczenia.
Jajko wbij do miseczki, rozkłóć widelcem. Połowę krążków posmaruj rozmąconym jajkiem. Oprósz lekko solą i posyp pestkami słonecznika. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz na złoty kolor.
Wędlinę oraz żółty ser pokrój w plasterki. Pomidory opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Jeśli chcesz, możesz sparzyć je wrzątkiem na sicie, przelać zimną wodą, a potem obrać ze skóry.
Przygotowane pomidory pokrój w plasterki, usuń gniazda nasienne. Opłucz kilka listków sałaty i świeżych ziół.
Upieczone krążki z ciasta francuskiego wyjmij ostrożnie z piekarnika, lekko przestudź. Na połowie krążków rozłóż opłukaną i osuszoną sałatę, listki świeżych ziół, wędlinę, ser oraz pomidory. Oprósz je solą i pieprzem. Przykryj krążkami ze słonecznikiem.
Aby ciasto francuskie nie urosło za szybko, a potem gwałtownie nie opadło, do piekarnika wstaw żaroodporne naczynie lub foremkę z wodą. Pamiętaj też, by kilkanaście minut wcześniej rozgrzać dobrze piekarnik.
Ciasto francuskie jest tłuste, nie smaruj więc bułeczek masłem.