Francuskie kanapki

Składniki na 6 porcji. Czas: około 30 minut. Porcja: 360 kcal.

Kanapki przyrządź z ciasta francuskiego
Kanapki przyrządź z ciasta francuskiego©123RF/PICSEL

Ciasto francuskie wyjmij z lodówki, ułóż na desce. Z każdego płata wykrój szklanką po dwa kółka. Ułóż je na pokrytej pergaminem blasze do pieczenia.

Jajko wbij do miseczki, rozkłóć widelcem. Połowę krążków posmaruj rozmąconym jajkiem. Oprósz lekko solą i posyp pestkami słonecznika. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz na złoty kolor.

Wędlinę oraz żółty ser pokrój w plasterki. Pomidory opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Jeśli chcesz, możesz sparzyć je wrzątkiem na sicie, przelać zimną wodą, a potem obrać ze skóry.

Przygotowane pomidory pokrój w plasterki, usuń gniazda nasienne. Opłucz kilka listków sałaty i świeżych ziół.

Upieczone krążki z ciasta francuskiego wyjmij ostrożnie z piekarnika, lekko przestudź. Na połowie krążków rozłóż opłukaną i osuszoną sałatę, listki świeżych ziół, wędlinę, ser oraz pomidory. Oprósz je solą i pieprzem. Przykryj krążkami ze słonecznikiem.

Aby ciasto francuskie nie urosło za szybko, a potem gwałtownie nie opadło, do piekarnika wstaw żaroodporne naczynie lub foremkę z wodą. Pamiętaj też, by kilkanaście minut wcześniej rozgrzać dobrze piekarnik.

Dobra rada

Ciasto francuskie jest tłuste, nie smaruj więc bułeczek masłem.

Prosty przepis na kruche ciasteczkaInteria Kulinaria
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas