Francuskie pakieciki z jajkiem
Świąteczne przekąski.
- 50 dag mrożonego ciasta francuskiego,
- 9 jajek,
- 2 łyżki posiekanej natki,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 50 dag pieczarek,
- duża cebula,
- 1 żółtko,
- łyżka śmietanki,
- łyżka oleju
Przygotowanie:
1. Ugotuj na twardo 8 jajek. Ostudź, obierz. Ciasto francuskie rozmroź w temperaturze pokojowej. Pieczarki i cebulę posiekaj. Przysmaż na oleju. Przypraw solą i pieprzem. Przestudź. Następnie wymieszaj z natką, ostatnim jajkiem oraz z bułką tartą.
2. Ciasto rozwałkuj, pokrój na 8 równych kwadratów. Pośrodku każdego ułóż po porcji farszu grzybowego. Na nim ustaw jajko. Przeciwległe rogi kwadratów zawijaj do góry i zalepiaj nad jajkiem (jak kopertę). Kopertki ustaw na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką. Piecz na złoto w temperaturze 180 st. C.
Czas przygotowania 70 minut