Reklama

Reklama

Frittata z szynką i zielonym groszkiem

Pyszna i lekka frittata

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 150 g szynki
  • 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • czerwona papryka
  • 2 łyżki oliwy
  • Czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany
  • Łyżka posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki. Natrzyj je połową oliwy, ułóż na blasze. Piecz ok. 20 minut (obróć raz na drugą stronę).

2. Podsmaż na reszcie oliwy pokrojoną w plasterki cebulę, paprykę i rozgnieciony czosnek (3-4 minuty). Pozostaw do ostygnięcia.

Reklama

3. Wymieszaj jajka ze śmietaną. Dodaj pokrojoną w paski szynkę, groszek oraz podsmażoną cebulę, paprykę i czosnek. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

4. Układaj w prostokątnej formie do pieczenia plasterki ziemniaków, zalewając je stopniowo masą jajeczną. Wstaw do piekarnika. Piecz 30-35 minut. Przed podaniem lekko ostudź, aby zapiekanka dała się ładnie pokroić.



Olivia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje