Frittata z szynką i zielonym groszkiem
Pyszna i lekka frittata
Frittata123RF/PICSEL
Składniki:
- 5 ziemniaków
- 150 g szynki
- 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
- czerwona papryka
- 2 łyżki oliwy
- Czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 jajek
- 3/4 szklanki gęstej śmietany
- Łyżka posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki. Natrzyj je połową oliwy, ułóż na blasze. Piecz ok. 20 minut (obróć raz na drugą stronę).
2. Podsmaż na reszcie oliwy pokrojoną w plasterki cebulę, paprykę i rozgnieciony czosnek (3-4 minuty). Pozostaw do ostygnięcia.
3. Wymieszaj jajka ze śmietaną. Dodaj pokrojoną w paski szynkę, groszek oraz podsmażoną cebulę, paprykę i czosnek. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
4. Układaj w prostokątnej formie do pieczenia plasterki ziemniaków, zalewając je stopniowo masą jajeczną. Wstaw do piekarnika. Piecz 30-35 minut. Przed podaniem lekko ostudź, aby zapiekanka dała się ładnie pokroić.