Frykadelki z mozzarellą
Smaczne i sycące danie

Składniki
- 60 dag mieszanego mielonego mięsa
- 1 cebula
- 1 jajko
- 10 dag mozzarelli
- 4 łyżeczki pesto (ze słoika)
- 5 łyżek bułki tartej
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonych włoskich ziół
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Cebulę obierz, posiekaj. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj cebulę, jajko, bułkę tartą oraz mleko, musztardę i suszone zioła. Masę przypraw solą oraz pieprzem. Dobrze wyrób. 2. Z mięsnej masy uformuj 8 klopsów. Włóż je na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż je ok. 10 minut, obracając. Przełóż na blachę. Przykryj plasterkami mozzarelli. Piecz 5 min w 200 st. (góra i dół). Przed podaniem na każdym klopsiku połóż 1/2 łyżeczki pesto. Serwuj np. z sałatką ziemniaczaną.