Reklama

Reklama

Frykadelki z tuńczyka

Polecamy niecodzienne danie z tuńczyka

Składniki

  • Porcja dla dwójki dzieci i dwóch osób dorosłych
  • 6 suszonych pomidorów (w oleju)
  • 3-4 cebule dymki
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 145 g netto)
  • 200 g chudego twarogusól i pieprz
  • 5-6 łyżek tartejpełnoziarnistej bułki
  • 3-4 łyżki oleju


Przygotowanie

Reklama

Czas przygotowania: 25 minut

Razem około 1325 kcal, 105 g białka,72 g tłuszczu, 51 g węglowodanów.

1. Suszone pomidory odcedzamy z oleju i grubo siekamy. Cebulę myjemy, czyścimy i kroimy w cienkie plasterki. Tuńczyka wyrzucamy na sito do odcedzenia.

2. Pomidory, cebulę, tuńczyka i twaróg rozgniatamy widelcem aż do uzyskania gęstej masy, z której będzie można formować kulki. Przyprawiamy solą i pieprzem.

3. Z masy robimy 9-10 frykadelek. Tartą bułkę wysypujemy na głęboki talerz i obtaczamy w niej frykadelki.

4. Na patelni rozgrzewamy olej. Na niewielkim ogniu smażymy frykadelki po około 2-3 minuty z każdej strony. Uwaga: bardzo szybko brązowieją. Do tego pasuje chleb albo smażone ziemniaki i zielona sałata.

Przepis pochodzi z książki: Dziecięce menu dla całej rodziny

Dowiedz się więcej na temat: Frykadelki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje