Frykadelki z tuńczyka
Polecamy niecodzienne danie z tuńczyka
Składniki
- Porcja dla dwójki dzieci i dwóch osób dorosłych
- 6 suszonych pomidorów (w oleju)
- 3-4 cebule dymki
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 145 g netto)
- 200 g chudego twarogusól i pieprz
- 5-6 łyżek tartejpełnoziarnistej bułki
- 3-4 łyżki oleju
Przygotowanie
Czas przygotowania: 25 minut
Razem około 1325 kcal, 105 g białka,72 g tłuszczu, 51 g węglowodanów.
1. Suszone pomidory odcedzamy z oleju i grubo siekamy. Cebulę myjemy, czyścimy i kroimy w cienkie plasterki. Tuńczyka wyrzucamy na sito do odcedzenia.
2. Pomidory, cebulę, tuńczyka i twaróg rozgniatamy widelcem aż do uzyskania gęstej masy, z której będzie można formować kulki. Przyprawiamy solą i pieprzem.
3. Z masy robimy 9-10 frykadelek. Tartą bułkę wysypujemy na głęboki talerz i obtaczamy w niej frykadelki.
4. Na patelni rozgrzewamy olej. Na niewielkim ogniu smażymy frykadelki po około 2-3 minuty z każdej strony. Uwaga: bardzo szybko brązowieją. Do tego pasuje chleb albo smażone ziemniaki i zielona sałata.
Przepis pochodzi z książki: Dziecięce menu dla całej rodziny