Frytki z batatów
Frytki z batatów, czyli słodkich ziemniaków, różnią się w smaku od tych bardziej tradycyjnych, mają też nieco inną konsystencję. Warto jednak spróbować, ponieważ frytki z batatów są zdrowszą i bardziej oryginalną wersją popularnej przekąski.

Składniki
- 1-2 bataty
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- majeranek
- oregano
Frytki z batatów - jak zrobić
Bataty kroimy na frytki i wkładamy do foliowego woreczka/woreczków. Umieszczamy je w zamrażalniku. Gdy będą już zamrożone, wyjmujemy je, wyciągamy z woreczka, smarujemy niewielką ilością oliwy i obsypujemy przyprawami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Zapiekamy frytki z batatów ok. 25 min. w temp. 180 stopni.Dzięki mrożeniu frytki staną się chrupiące. Jeśli wolimy, by frytki z batatów były bardziej miękkie (to cecha charakterystyczna batatowych frytek z piekarnika), pomijamy ten krok.
Jesteś na diecie? Oto lekkie frytki bez grama tłuszczuSprawdź też przepis na domowe frytki w pikantnej wersjiSzukasz więcej inspiracji? Oto przepis na idealne frytki belgijskie* * *Zobacz wideo: