Reklama

Reklama

Frytki z batatów

Frytki z batatów, czyli słodkich ziemniaków, różnią się w smaku od tych bardziej tradycyjnych, mają też nieco inną konsystencję. Warto jednak spróbować, ponieważ frytki z batatów są zdrowszą i bardziej oryginalną wersją popularnej przekąski.

Składniki

  • 1-2 bataty
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • oregano

Frytki z batatów - jak zrobić

Bataty kroimy na frytki i wkładamy do foliowego woreczka/woreczków. Umieszczamy je w zamrażalniku. Gdy będą już zamrożone, wyjmujemy je, wyciągamy z woreczka, smarujemy niewielką ilością oliwy i obsypujemy przyprawami. 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Zapiekamy frytki z batatów ok. 25 min. w temp. 180 stopni.

Dzięki mrożeniu frytki staną się chrupiące. Jeśli wolimy, by frytki z batatów były bardziej miękkie (to cecha charakterystyczna batatowych frytek z piekarnika), pomijamy ten krok.

Jesteś na diecie? Oto lekkie frytki bez grama tłuszczu

Sprawdź też przepis na domowe frytki w pikantnej wersji

Szukasz więcej inspiracji? Oto przepis na idealne frytki belgijskie

* * *

Zobacz wideo:

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy