Frytki z batatów

Aktualizacja

Frytki z batatów, czyli słodkich ziemniaków, różnią się w smaku od tych bardziej tradycyjnych, mają też nieco inną konsystencję. Warto jednak spróbować, ponieważ frytki z batatów są zdrowszą i bardziej oryginalną wersją popularnej przekąski.

Frytki z batatów powinny być dobrze przyprawione - od tego zależy charakter tego prostego dania
Frytki z batatów powinny być dobrze przyprawione - od tego zależy charakter tego prostego dania123RF/PICSEL

Frytki z batatów - jak zrobić

Bataty kroimy na frytki i wkładamy do foliowego woreczka/woreczków. Umieszczamy je w zamrażalniku. Gdy będą już zamrożone, wyjmujemy je, wyciągamy z woreczka, smarujemy niewielką ilością oliwy i obsypujemy przyprawami. 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Zapiekamy frytki z batatów ok. 25 min. w temp. 180 stopni.

Dzięki mrożeniu frytki staną się chrupiące. Jeśli wolimy, by frytki z batatów były bardziej miękkie (to cecha charakterystyczna batatowych frytek z piekarnika), pomijamy ten krok.

Jesteś na diecie? Oto lekkie frytki bez grama tłuszczu

Sprawdź też przepis na domowe frytki w pikantnej wersji

Szukasz więcej inspiracji? Oto przepis na idealne frytki belgijskie

* * *

Zobacz wideo:

Frytki z marchewkiInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas