Frytki z batatów
Frytki z batatów, czyli słodkich ziemniaków, różnią się w smaku od tych bardziej tradycyjnych, mają też nieco inną konsystencję. Warto jednak spróbować, ponieważ frytki z batatów są zdrowszą i bardziej oryginalną wersją popularnej przekąski.
Frytki z batatów - jak zrobić
Bataty kroimy na frytki i wkładamy do foliowego woreczka/woreczków. Umieszczamy je w zamrażalniku. Gdy będą już zamrożone, wyjmujemy je, wyciągamy z woreczka, smarujemy niewielką ilością oliwy i obsypujemy przyprawami.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Zapiekamy frytki z batatów ok. 25 min. w temp. 180 stopni.
Dzięki mrożeniu frytki staną się chrupiące. Jeśli wolimy, by frytki z batatów były bardziej miękkie (to cecha charakterystyczna batatowych frytek z piekarnika), pomijamy ten krok.
Jesteś na diecie? Oto lekkie frytki bez grama tłuszczu
Sprawdź też przepis na domowe frytki w pikantnej wersji
Szukasz więcej inspiracji? Oto przepis na idealne frytki belgijskie
* * *
Zobacz wideo: