Lekkie frytki bez tłuszczu
Lekkie frytki bez tłuszczu to świetna alternatywa dla tych klasycznych, smażonych na głębokiej fryturze. Pokochają je dorośli i dzieci. Lekkie frytki bez tłuszczu są dużo zdrowsze i łatwo jest je przygotować.
Lekkie frytki bez tłuszczu - przygotowanie
Do przygotowania beztłuszczowych frytek najlepiej wybierz mączyste ziemniaki. Obierz je, pokrój w słupki i wypłucz z nadmiaru skrobi. Przed kolejnym krokiem muszą być całkowicie suche, a nadmiar wilgoci najlepiej usunie papierowy ręcznik.
W naczyniu ubij białka jajek (żółtka już się nie przydadzą, ale można je zamrozić na później). Dodaj czosnek granulowany, słodką paprykę i ulubione zioła – najlepiej sprawdzą się prowansalskie, inni gustują w samym tymianku. Pokrojone ziemniaki obtocz w doprawionym jajku, delikatnie odsącz i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni, a na koniec posól.
Sprawdź też inne przepisy:
Frytki belgijskie
Zobacz także: