Reklama

Reklama

Lekkie frytki bez grama tłuszczu

Zazwyczaj są smażone na głębokim oleju, czemu zawdzięczają swój kolor, chrupkość i kremową konsystencję w środku. Niestety są kaloryczne i ciężkostrawne. Na szczęście można tego uniknąć. Wystarczy dodać jeden składnik.

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • sól
  • czosnek granulowany
  • sproszkowana papryka słodka
  • suszone zioła

Do przygotowania beztłuszczowych frytek najlepiej wybierz mączyste ziemniaki. Obierz je, pokrój w słupki i wypłucz z nadmiaru skrobi. Przed kolejnym krokiem muszą być całkowicie suche, a nadmiar wilgoci najlepiej usunie papierowy ręcznik.

W naczyniu ubij białka jajek (żółtka już się nie przydadzą, ale można je zamrozić na później). Dodaj czosnek granulowany, słodką paprykę i ulubione zioła – najlepiej sprawdzą się prowansalskie, inni gustują w samym tymianku. Pokrojone ziemniaki obtocz w doprawionym jajku, delikatnie odsącz i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni, a na koniec posól.

***

Reklama

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: frytki przepis | zdrowe frytki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje