Frytki ziemniaczane z dipem żurawinowym
Danie na letnie przyjęcie przy grillu.

Składniki dla czterech osób:
- 600 g ziemniaków, lekko mączystych po ugotowaniu, - 4 łyżki oleju, - sól, pieprz
Na dip z żurawin:
- 1 cebulka-dymka, - 50 g suszonych żurawin amerykańskich, - 200 ml sosu chili (słodko-kwaśnego), - 3 łyżki ketchupu, - 2-3 łyżeczki curry w proszku
Przygotowanie:
1. Ziemniaki umyć pod bieżącą wodą dokładnie szorując. Następnie pokroić je w cienkie kliny. Olej rozgrzać na dużej patelni teflonowej. Smażyć na nim ziemniaki przez ok. 15 minut, mieszając co jakiś czas. Przyprawić solą i pieprzem. 2. Dymkę oczyścić, umyć i drobno pokroić. Żurawinę posiekać. Sos chili połączyć z ketchupem, curry, owocami żurawiny i dymką. Podawać z frytkami ziemniaczanymi. Na przyjęcie z grillem ziemniaki pokroić w plastry i posmarować olejem. Piec na grillu na węgiel drzewny. Czas przygotowania ok. 30 minut Wartości odżywcze jednej porcji: Wartość energetyczna: 340 kcal / 1425 kJ Białko: 6,8 g Tłuszcz: 15,4 g Węglowodany: 44 g