Galette, czyli rustykalna tarta
Na ciasto wymieszaj palcami mąkę, masło i 2 łyżki cukru. Następnie dodaj wodę i zagnieć gładkie ciasto.
Składniki na 8 porcji:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru
- 1-2 łyżki zimnej wody
- 350 g ciemnych czereśni bez pestek
- łyżka soku z cytryny
- łyżka mąki
- jajko
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Na ciasto wymieszaj palcami mąkę, masło i 2 łyżki cukru. Następnie dodaj wodę i zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
2. Rozwałkuj cienko ciasto (w razie potrzeby podsypuj mąką). Ułóż koło z ciasta na wyłożonej papierem półce do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
3. Czereśnie wymieszaj w misce z resztą cukru, sokiem z cytryny i mąką. Wyłóż owoce na ciasto, tak aby dookoła pozostał wolny brzeg szerokości 3-4 cm. Zagnij ten brzeg na czereśnie. Roztrzep jajko i posmaruj nim zagięty brzeg.
4. Wstaw tartę do piekarnika i piecz 40 minut. Brzegi powinny się zrumienić.
5. Wyjmij tartę i przełóż na kratkę, aby trochę ostygła. Posyp cukrem pudrem. Podawaj jeszcze ciepłą lub na zimno.