Galette des rois - ciasto na święto Trzech Króli
To ciasto z migdałowym nadzieniem jest we Francji tradycyjnie podawane w czasie święta Trzech Króli. Wewnątrz ciasta ukryta jest figurka "la feve" - kto trafi na kawałek z taką zawartością, zostaje królem lub królową wieczoru, a pomyślność ma zapewnioną na cały rok.

Składniki:
- 500 g ciasta francuskiego, - 2 żółtka, - 100g mielonych migdałów, - 75g masła, - 75g cukru pudru, - 1 jajko, - 1 łyżeczka ciemnego rumu
Przygotowanie:
Z ciasta francuskiego wyciąć dwa krążki o średnicy 20 cm. Miękkie masło i cukier puder ubić przy pomocy robota kuchennego. Dodać zmielone migdały, 1 żółtko i całe jajko. Ubijać na gładką masę. Pod koniec dodać łyżeczkę rumu. Masę odstawić na 30 minut do lodówki. Jeden krążek ciasta ułożyć na wyłożonej papierem blasze. Na ciasto nakładać masę migdałową, zachować odstęp od brzegów ciasta.
Pozostawiony odstęp posmarować roztrzepanym żółtkiem, nałożyć drugi krążek ciasta. Docisnąć brzegi, ciasto posmarować resztą żółtka i odstawić na 10 minut do lodówki. Piec w nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut.