Gazpacho na ostro z chili
Składniki: ● 50 dag pomidorów ● 3 różnobarwne papryki ● ogórek ● cebula ● litr soku pomidorowego ● 2 ząbki czosnku ● chili ● biały ocet winny ● oliwa ● sól, pieprz, cukier ● ewentualnie kostki lodu
Pomidory sparz, obierz je ze skórki, po czym pokrój w kostkę, usuwając nasiona. Papryki umyj, osusz, usuń z nich gniazda nasienne, a miąższ pokrój w drobną kostkę.
Ogórek umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i także pokrój w kostkę. Chili umyj, oczyść i drobniutko posiekaj.
Około 8 łyżek pokrojonych warzyw (oprócz pomidorów) odłóż. Do reszty dodaj sok pomidorowy, zmiksuj, dopraw octem winnym, oliwą, solą, pieprzem, odrobiną cukru i posiekanym czosnkiem.
Gazpacho wstaw do lodówki na ponad godzinę. Przed podaniem wlej do szklanek, do każdej porcji włóż po 2 kostki lodu i porcję odłożonych warzyw.
Do ostrego pomidorowego gazpacho można dodać ok. 3-4 łyżki tequili.
Czas: 20 minut + chłodzenie; liczba porcji: 6-8.