Gdy jedzenie szkodzi dziecku

Twoja pociecha często narzeka na ból brzucha po posiłku? To może być objaw alergii pokarmowej!

article cover
ThetaXstock

Najczęściej uczulają:

mleko krowie i jego przetwory;

jaja kurze (zawarte także w makaronie, majonezie, ciastach, lodach i czekoladzie); ryby (jak śledź, makrela, łosoś) oraz owoce morza (np. krewetki);

warzywa strączkowe, soja i jej produkty, pomidory, orzechy;

owoce cytrusowe, kiwi, papaja, mango oraz truskawki;

białko zbóż (pszenica, żyto, owies) - występuje m.in. w mące;

środki chemiczne dodawane do żywności (np. wzmacniające smak, barwniki i konserwanty).

Pokarmy i... pyłek

Alergia pokarmowa często występuje u dzieci uczulonych na pyłek roślin (jest to tzw. alergia krzyżowa).

Niebezpieczne produkty:

przy alergii na pyłek brzozy - są to orzechy laskowe i włoskie, migdały, jabłka, gruszki, czereśnie, śliwki, brzoskwinie, banany, kiwi, marchew i pomidory;

jeśli dziecko jest uczulone na pyłki traw - zaszkodzić mu mogą fasola, zielony groszek, soczewica;

przy alergii na pyłek bylicy - niewskazane są pietruszka, seler, szczypiorek, banany i melony.

Leczenie

Aby ustalić, co szkodzi dziecku, alergolog może zalecić:

testy prowokacyjne - dziecko przestaje jeść podejrzane pokarmy, a następnie są one po kolei włączane do jego diety (pojawienie się przykrych objawów świadczy o uczuleniu na podany pokarm);

punktowe testy skórne - na ciele umieszcza się próbki koncentratów pokarmowych i obserwuje się reakcję organizmu na nie;

badanie krwi - na oznaczenie przeciwciał IgE skierowanych przeciwko alergenom pokarmowym.

Najczęściej stosuje się:

środki farmakologiczne (leki przeciwanafilaktyczne, przeciwhistaminowe, glikokortykoidy, niesterydowe leki przeciwzapalne);

dietę eliminacyjną - niepodawanie dziecku pokarmów, które wywołują u niego reakcję alergiczną (i przykre dolegliwości).

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas