Gdy jedzenie szkodzi dziecku
Twoja pociecha często narzeka na ból brzucha po posiłku? To może być objaw alergii pokarmowej!
Najczęściej uczulają:
mleko krowie i jego przetwory;
jaja kurze (zawarte także w makaronie, majonezie, ciastach, lodach i czekoladzie); ryby (jak śledź, makrela, łosoś) oraz owoce morza (np. krewetki);
warzywa strączkowe, soja i jej produkty, pomidory, orzechy;
owoce cytrusowe, kiwi, papaja, mango oraz truskawki;
białko zbóż (pszenica, żyto, owies) - występuje m.in. w mące;
środki chemiczne dodawane do żywności (np. wzmacniające smak, barwniki i konserwanty).
Pokarmy i... pyłek
Alergia pokarmowa często występuje u dzieci uczulonych na pyłek roślin (jest to tzw. alergia krzyżowa).
Niebezpieczne produkty:
przy alergii na pyłek brzozy - są to orzechy laskowe i włoskie, migdały, jabłka, gruszki, czereśnie, śliwki, brzoskwinie, banany, kiwi, marchew i pomidory;
jeśli dziecko jest uczulone na pyłki traw - zaszkodzić mu mogą fasola, zielony groszek, soczewica;
przy alergii na pyłek bylicy - niewskazane są pietruszka, seler, szczypiorek, banany i melony.
Leczenie
Aby ustalić, co szkodzi dziecku, alergolog może zalecić:
testy prowokacyjne - dziecko przestaje jeść podejrzane pokarmy, a następnie są one po kolei włączane do jego diety (pojawienie się przykrych objawów świadczy o uczuleniu na podany pokarm);
punktowe testy skórne - na ciele umieszcza się próbki koncentratów pokarmowych i obserwuje się reakcję organizmu na nie;
badanie krwi - na oznaczenie przeciwciał IgE skierowanych przeciwko alergenom pokarmowym.
Najczęściej stosuje się:
środki farmakologiczne (leki przeciwanafilaktyczne, przeciwhistaminowe, glikokortykoidy, niesterydowe leki przeciwzapalne);
dietę eliminacyjną - niepodawanie dziecku pokarmów, które wywołują u niego reakcję alergiczną (i przykre dolegliwości).