Gęste gulasze z grzybami
Te przygotowane teraz, ze świeżymi grzybami, są wyjątkowe – pyszne, aromatyczne, nasycone smakiem. Warto spróbować zwłaszcza tych przyrządzonych według naszych prostych przepisów

Sposób przygotowania
Z indykiem w winnym sosie
Składniki
- 30 dag grzybów leśnych
- 50 dag piersi z indyka
- 3-4 szalotki
- 1 szkl. śmietany 18 proc.
- 1/3 szkl. czerwonego wina
- przyprawy i dodatki
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 3 łyżki oleju,
- 1 szkl. bulionu drobiowego lub warzywnego,
- 3 gałązki majeranku,
- sól, pieprz (najlepiej czerwony, grubo mielony),
- 2 liście laurowe,
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
1. Grzyby oczyść. Mięso umyj, wytrzyj, potnij w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Natrzyj nim mięso. Posyp je solą, pieprzem, oprósz mąką, przemieszaj. Szalotki obierz, zrumień na 1 łyżeczce oleju. 2. W rondlu rozgrzej resztę oleju. Włóż mięso, zrumień. Wyjmij, włóż grzyby, duś, aż się zrumienią. Dołóż podsmażone mięso, wlej bulion. Dodaj szalotki, 2 gałązki majeranku, liście laurowe i ziele. Duś na wolnym ogniu, po 10 minutach wlej wino. Podgrzewaj dalej, aż mięso i grzyby zmiękną. 3. Śmietanę roztrzep. Połącz z 1-2 łyżkami sosu z gulaszu. Wlej do rondla, wymieszaj, duś jeszcze na wolnym ogniu, aż śmietana się zagotuje. Zestaw z ognia. Wyjmij gałązki majeranku i ew. ziarna ziela, ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj mocno podgrzane i udekorowane opłukaną gałązką majeranku.

Z boczkiem i kurczakiem
Składniki
- 20-30 dag mieszanych grzybów leśnych
- 15 dag sera pleśniowego
- 30 dag pieczonej piersi z kurczaka
- 5-6 plastrów boczku wędzonego
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 1-2 łodygi selera naciowego
- 2 szkl. bulionu
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela ang.
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Grzyby oczyść, większe pokrój. Kurczaka i boczek potnij w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Boczek wysmaż na suchej patelni. Dodaj cebulę, grzyby i kurczaka, zrumień. Wlej bulion, dodaj ziele i laur, duś, aż grzyby zmiękną. 2. Marchewki i seler obierz, pokrój. Dodaj do grzybów, gotuj, aż zmiękną. Domieszaj pokruszony ser, dopraw.