Gęste gulasze z grzybami
Te przygotowane teraz, ze świeżymi grzybami, są wyjątkowe – pyszne, aromatyczne, nasycone smakiem. Warto spróbować zwłaszcza tych przyrządzonych według naszych prostych przepisów
Sposób przygotowania
Z indykiem w winnym sosie
1. Grzyby oczyść. Mięso umyj, wytrzyj, potnij w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Natrzyj nim mięso. Posyp je solą, pieprzem, oprósz mąką, przemieszaj. Szalotki obierz, zrumień na 1 łyżeczce oleju.
2. W rondlu rozgrzej resztę oleju. Włóż mięso, zrumień. Wyjmij, włóż grzyby, duś, aż się zrumienią. Dołóż podsmażone mięso, wlej bulion. Dodaj szalotki, 2 gałązki majeranku, liście laurowe i ziele. Duś na wolnym ogniu, po 10 minutach wlej wino. Podgrzewaj dalej, aż mięso i grzyby zmiękną.
3. Śmietanę roztrzep. Połącz z 1-2 łyżkami sosu z gulaszu. Wlej do rondla, wymieszaj, duś jeszcze na wolnym ogniu, aż śmietana się zagotuje. Zestaw z ognia. Wyjmij gałązki majeranku i ew. ziarna ziela, ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj mocno podgrzane i udekorowane opłukaną gałązką majeranku.
Z boczkiem i kurczakiem
Sposób przygotowania
1. Grzyby oczyść, większe pokrój. Kurczaka i boczek potnij w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Boczek wysmaż na suchej patelni. Dodaj cebulę, grzyby i kurczaka, zrumień. Wlej bulion, dodaj ziele i laur, duś, aż grzyby zmiękną.
2. Marchewki i seler obierz, pokrój. Dodaj do grzybów, gotuj, aż zmiękną. Domieszaj pokruszony ser, dopraw.