Gęsty miks z pomidorkami oraz papryką
Weź go z sobą do pracy.
Składniki:
●szklanka pomidorków koktajlowych (lub 2 duże pomidory)
●1/2 czerwonej papryki
●1/2 pęczka rzodkiewek
●1/4 szklanki mleka kokosowego
●1/2 łyżeczki chili lub pieprzu cayenne
●do nadania konsystencji woda przegotowana i schłodzona (lub filtrowana)
●szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
1. Pomidory umyj, usuń zielone części (z dużych wytnij zdrewniałe kawałki). Rzodkiewki umyj i osusz. Z umytej papryki usuń nasionka.
2. Wszystkie składniki wraz z mlekiem kokosowym zmiksuj na wysokich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli napój jest za gęsty, dodaj nieco chłodnej wody.
3. Dopraw chili lub pieprzem cayenne i ewentualnie szczyptą soli, wlej do naczyń (np. słoiczków lub szklanek) i od razu podawaj. Możesz udekorować plasterkami pomidorków. Jeśli wlejesz napój do słoika i zakręcisz, możesz zabrać go do pracy i wypić na II śniadanie. Zamknięty wolniej traci wartości.