Głóg: Roślina, która wspiera pracę serca i zwalcza stres
Głóg to popularny w Polsce krzew ozdobny, który nie ma dużych wymagań glebowych i jest odporny na zanieczyszczenia. Wiosną i jesienią przykuwa uwagę barwnym wyglądem, dlatego wiele osób aranżuje z tej rośliny estetyczne żywopłoty. Głóg posiada jednak też inne zalety – jego kwiaty i owoce wykazują cenne dla naszego zdrowia właściwości. Przygotowane z nich napary i nalewki świetnie wpływają na układ krążenia, wspierają pracę serca, obniżają ciśnienie i chronią przed miażdżycą. Głóg działa ponadto uspokajająco i pomaga walczyć ze stresem. Dowiedz się, jak wykorzystać roślinę do przygotowania naturalnych specyfików poprawiających zdrowie.
Czym jest głóg i jakie są jego rodzaje?
Głóg to krzew ozdobny, który może osiągać do dwóch metrów wysokości. Nie ma dużych wymagań glebowych i jest mrozoodporny. Rośnie zarówno w lasach i przy drogach, jak i w parkach czy przydomowych ogródkach. W Polsce wyróżnia się dwa gatunki tej rośliny: głóg jednoszyjkowy oraz dwuszyjkowy. Ten pierwszy charakteryzuje się białokremowymi kwiatami i to one (a także owoce) posiadają właściwości lecznicze. Głóg dwuszyjkowy jest nieco niższy, jego kwiaty są ciemnoróżowe, a owoce pojawiają się wcześniej. Ta odmiana rośliny prezentuje się efektowniej, dlatego częściej stanowi ozdobę ogrodu. Kwiaty i owoce głogu jednoszyjkowego zawierają wiele cennych substancji: witaminę C, witaminy z grupy B, prowitaminę A, błonnik, a także fitosterole, garbniki, flawonoidy, procyjanidyny oraz sole mineralne.
Właściwości głogu
Znajdujące się w głogu fitosterole i procyjanidyny bardzo korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Rozkurczają i uelastyczniają naczynia krwionośne, poprawiają krążenie i utlenienie krwi, a także obniżają ciśnienie. Chronią w ten sposób serce przed miażdżycą i innymi groźnymi schorzeniami. Właściwości rozkurczające głogu sprawiają, że roślina jest też pomocna w walce z bólami menstruacyjnymi.
Regularne spożywanie wyciągu z głogu wzmocni także odporność i zmniejszy ryzyko infekcji układu oddechowego, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Pomoże również uporać się z bólem i zawrotami głowy. Roślina wykazuje też właściwości antystresowe i relaksujące. Wszystko ze względu na dużą zawartość witamin z grupy B oraz olejków eterycznych, które stymulują pracę mózgu i ułatwiają zasypianie. Magnez wzmacnia działania głogu, więc warto przyjmować go równocześnie z rośliną.
Głóg pozytywnie wpływa także na układ pokarmowy i trawienny. Znajdujący się w nim błonnik poprawia perystaltykę jelit, chroni przed zaparciami i przyspiesza metabolizm. Reguluje ponadto wchłanianie cukrów i tłuszczów do organizmu i na dłużej zapewnia uczucie sytości po posiłku.
Jak przygotować napary i nalewki z głogu?
Kwiaty głogu (razem z 3-5 najbliższymi liśćmi) należy zbierać w początkowej fazie kwitnienia, czyli w maju i czerwcu. Najlepiej suszyć je w zacienionych miejscach w temperaturze nieprzekraczającej 30 stopni. Owoce zrywa się we wrześniu i październiku. Aby przygotować napar, wystarczy zalać szklanką wrzątku łyżeczkę suszonych kwiatów i zaparzać pod przykryciem przez 15 minut. Napar można pić dwa razy dziennie. W ten sam sposób można przygotować napar z owoców, ale powinno się go zaparzać nieco dłużej – 20 minut.
Do przygotowania nalewki z głogu potrzebny jest jeden kilogram suszonych owoców, jeden litr spirytusu, jeden litr wody oraz pół kilograma cukru. Owoce należy zalać wrzątkiem, dodać wodę oraz cukier, a po zamieszaniu płyn wystarczy przelać do słoików i przechowywać w ciemnym miejscu przez co najmniej dwa tygodnie. Nalewkę można spożywać po tym czasie po wcześniejszym przefiltrowaniu.