Gofry z dżemem i bitą śmietaną
Ulubiony przysmak małych smakoszy.
Składniki:
Ciasto:
- 34 dag mąki pszennej
- 2½ dag drożdży
- 5 dag cukru
- 2 szklanki mleka
- ½ kostki masła
- 4 jajka
- skórka z ½ pomarańczy
- sól
Dodatkowo:
- dżem truskawkowy
- bita śmietana
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto: przesiej mąkę na stolnicę i zrób wgłębienie. Drożdże rozrób z letnim mlekiem i wymieszaj z niewielką ilością mąki. Wlej je do mąki, wymieszaj, przykryj i odstaw na 15 minut. Mleko roztrzep z jajkami, stopionym masłem, solą i skórką cytryny, a następnie dodaj do ciasta. Powoli dodawaj resztę mąki.
Wyrabiaj ciasto, aż pojawią się pęcherzyki. Odstaw je na 30 minut. Podgrzej gofrownicę, upiecz gofry i ostudź. Pokrój je na mniejsze kawałki i posmaruj dżemem. Podawaj z bitą śmietaną.
Przepis pochodzi z książki "Ciasta drożdżowe" Tadeusza Barowicza