Gołąbki meksykańskie
W meksykańskim stylu.
- 1/2 kg mięsa mielonego,
- 1 mała biała kapusta,
- 6 łyżek ryżu i kaszy manny,
- 3-4 jaja, bułka tarta,
- 2-3 łyżki Warzywka,
- strąk słodkiej papryki,
- pieprz, 2 ząbki czosnku,
- 2 puszki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka smalcu
Przygotowanie:
Kapustę poszatkuj drobniutko i wymieszaj z mięsem. Dodaj jaja, kaszę, ryż, czosnek, pokrojoną paprykę. Formuj małe kotlety, obtocz w bułce, usmaż. Do żaroodpornego garnka wlej litr wody, dodaj przyprawę, koncentrat pomidorowy, tłuszcz. Na dno połóż liście kapusty, potem warstwę kotletów, znowu liście itd. Zapiekaj w temp. 160 stopni C przez 2 godziny.