ArtykułyWideoPotrawa, której nazwę zapoczątkował osiołek. Prosty przepis na sycące burritoPrzygotowywanie co tydzień tych samych dań obiadowych może szybko stać się nużące. Jeśli masz już dość powtarzalnej rutyny jedzeniowej, wyczaruj w zaciszu domowej kuchni odrobinę Meksyku. Sprawdź, jak w szybki i prosty sposób przyrządzić aromatyczne i pełne smaku burrito, które nasyci zgłodniałych domowników na długo.burrito, kuchnia meksykańska, przepisy kulinarneTakiego indyka podają w najlepszych restauracjach. Idealny na kolacjęOdkryj jak przygotować idealny pieczony udziec z indyka według przepisu Ewy Wachowicz. Uzyskaj szczegółowe wskazówki, jak doprawić mięso i stworzyć doskonały, intensywny w smaku sos mole.indyk, Ewa gotuje, kuchnia meksykańskaNiby wszyscy znają te zupy, ale... Sprawdź, czy rozpoznasz! [QUIZ]Pomidorowa, rosół czy ogórkowa? Lubisz zupy? Sprawdź, czy uda ci się rozpoznać je na talerzu. kuchnia meksykańska, quizNajlepsze pierogi na świeciePierogi to jedno z tych dań, którymi często chwalimy się przed zagranicznymi gośćmi. Rzeczywiście obcokrajowcom smakują nasze półksiężyce z ciasta nafaszerowane ziemniakami, serem, mięsem, kapustą czy owocami. Nie bez znaczenia jest też sposób podania pierogów okraszonych masłem, cebulką lub skwarkami. Choć są one typową polską potrawą, to jednak w wielu miejscach świata spotkać można spokrewnione z nimi dania. Czym faszerowane i jak podawane są pierogi na świecie?pierogi, Pierogi z mięsem, ciasto na pierogi, kuchnia meksykańska, kuchnia azjatycka, kuchnia japońska, kuchnia koreańska przepisy, kuchnia indyjska, Hiszpania, kuchnia chińska, Kuchnia afrykańska, GruzjaJak zrobić nachos? Z czym smakują najlepiej?Meksykańska przekąska jest niesamowicie popularna w Stanach Zjednoczonych, zyskuje też coraz większe grono wielbicieli na całym świecie. Z czego wynika zamiłowanie do tej potrawy? Z przepisem na domowe nachosy poradzi sobie nawet początkujący szef kuchni, a serwować je można z najróżniejszymi dodatkami. W bardzo łatwy sposób zamienisz je w przekąskę idealną do filmowego seansu lub danie, które podasz w trakcie obiadu. Poznaj ten przysmak od kuchni i dowiedz się, jak samemu zrobić nachos.nachosy, kuchnia meksykańska, przekąski, przekąska, słone przekąski, domowe przekąskiPaprykowa tortillaTwój domowy przepis na fast food. Tortilla, kuchnia meksykańska, dania obiadowe, kuchnia wegetariańskaZupa meksykańskaZupa meksykańska jest treściwa, rozgrzewająca, sycąca i pyszna. Każdy fan tego dania nie może się go nachwalić. Zupa meksykańska zachwyci domowników i zaspokoi nawet największy głód.zupa meksykańska, kuchnia meksykańskaMeksykański przysmakPierś z kurczaka w wydaniu po meksykańsku - palce lizać! To proste, jednogarnkowe danie szybko podbije serca domowników.kuchnia meksykańskaMeksykański przysmakŚwietna propozycja dla zabieganych. Pyszne i lekko pikantne danie jednogarnkowe przygotujesz w 30 minut! Możesz serwować na obiad lub kolację.kuchnia meksykańskaJak przygotować meksykańskie chili con carne?kuchnia meksykańska, przepisy, obiad, pomysł na obiad, Pascal BrodnickiMeksykańska jajecznicaTo danie jest tak pożywne, że może zastąpić obiad.obiad, jajecznica, kuchnia meksykańska, mięso mielone, szybkie daniaZupa meksykańskaAromatyczna i pikantna.zupa, kuchnia meksykańskaGołąbki meksykańskieW meksykańskim stylu.kuchnia meksykańska, gołąbkiTortilla z wołowiną na ostro - Maciej KurońDanie to nosi w Meksyku nazwę fajitas i jest podawane obowiązkowo z gotowaną fasolą i różnymi ostrymi sosami oraz pieczonymi warzywami.sól, mięso, kuchnia meksykańska, wołowina, grillWieprzowina po meksykańsku - Maciej KurońNa jedną osobę: 200 g polędwiczki wieprzowej lub schabu. Bejca: pół łyżeczki sproszkowanego chili; 1 łyżeczka soku z limonki; szczypta zmielonego kminku; 30 ml oleju; 3 ząbki czosnku; sól, pieprz.kuchnia meksykańska, grill, wieprzowinaCukinia po meksykańskuWspaniale komponują się z placuszkami kukurydzianymi lub ryżem ugotowanym na sypko.kuchnia meksykańska, potrawy wegetariańskie, cukiniaBurritosZ kuchni meksykańskiej.kuchnia meksykańska, drób, kurczakChilli con CarneSpecjalność kuchni meksykańskiej.chilli, kuchnia meksykańska, mięso mielone, wołowinaChilli con carneZ kuchni meksykańskiej.chilli, kuchnia meksykańska, mięso mieloneWieprzowina po meksykańskuPikantne i pyszne.wieprzowina, kuchnia meksykańska"Ewa gotuje": TacosSmalec rozgrzać na patelni i zeszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę. Pod koniec dorzucić drobno posiekany czosnek. Na środku patelni zrobić miejsce i wsypać kumin, cynamon, chili i paprykę. Wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Dodać mięso mielone i usmażyć na mocnym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem. Złożyć tacos. Do każdej łódeczki dać 2 liście sałaty, plaster pomidora, wołowinę, 2 plastry awokado (wcześniej warto skropić sokiem z cytryny), plasterek papryczki chili i kleks śmietany. Udekorować kolendrą. Jeśli używamy tortilli, to placki trzeba wcześniej podgrzać na suchej patelni.<br>SKŁADNIKI • placki tortilli lub łódeczki kukurydziane do tacos<br> DO PODANIA • kilka liści sałaty rzymskiej • pomidor • awokado • papryczka chili • gęsta śmietana • świeża kolendra<br> FARSZ • 500 g - mięsa mielonego wołowego • cebula czerwona • 3 ząbki - czosnku • 2 łyżki - smalcu lub oleju do smażenia • 1 łyżeczka - kuminu mielonego • ⅓ łyżeczki - cynamonu • 1 łyżeczka - chili • ½ łyżeczki - papryki słodkiej • sól • pieprz Ewa gotuje, Ewa Wachowicz, taco, kuchnia meksykańska„Ewa gotuje”: Indyk w sosie moleMięso przyprawić solą i pieprzem oraz papryką. Dno naczynia do zapiekania posmarować olejem. Ułożyć plastry cebuli. Na cebuli umieścić filet z indyka. Dorzucić obrany czosnek. Skropić olejem. Przykryć i na 50 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Na suchej patelni uprażyć ziarenka sezamu i kolendry. Wlać olej. Dorzucić posiekaną szalotkę i smażyć przez chwilę. Dodać papryki pokrojone w paseczki oraz papryczkę chili. Przyprawić zmiażdżonymi goździkami, mielonym cynamonem i słodką papryką. Podlać wodą, przykryć i dusić do miękkości. Upieczony udziec przełożyć na deskę. Sos z pieczenia wlać na patelnię. Zmiksować. Dorzucić połamaną czekoladę i gałązkę rozmarynu. Dodać namoczone rodzynki i orzeszki ziemne. Wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Sos wyłożyć na talerz (trochę zostawić). Na sosie umieścić indyka i polać sosem. Udekorować igiełkami rozmarynu. <br><br> SKŁADNIKI<br> • 1 - udziec z indyka (bez kości) <br> • sól<br> • pieprz<br> • 1 łyżeczka - papryki słodkiej<br> • 1 łyżeczka - papryki ostrej<br> • olej arachidowy do posmarowania naczynia<br> • 1 - cebula<br> • 1 - główka czosnku<br><br> DO PODANIA<br> • frytki z pietruszki<br> • śliwki w marynacie<br> • rozmaryn<br><br> SOS MOLE<br> • ½ tabliczki - czekolady gorzkiej<br> • 2 - papryki czerwone<br> • 1 - papryczka chili<br> • 1 - szalotka<br> • 1 łyżeczka - ziaren kolendry<br> • 2 łyżeczki - sezamu<br> • 1 łyżka - oleju arachidowego<br> • 2 - goździki<br> • ½ łyżeczki - cynamonu<br> • 2 łyżeczki - słodkiej papryki<br> • gałązka rozmarynu<br> • 1 łyżka - rodzynków<br> • garść orzeszków ziemnych Ewa gotuje, indyk, kuchnia meksykańskaPozostałe tagiABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ0-9
Potrawa, której nazwę zapoczątkował osiołek. Prosty przepis na sycące burritoPrzygotowywanie co tydzień tych samych dań obiadowych może szybko stać się nużące. Jeśli masz już dość powtarzalnej rutyny jedzeniowej, wyczaruj w zaciszu domowej kuchni odrobinę Meksyku. Sprawdź, jak w szybki i prosty sposób przyrządzić aromatyczne i pełne smaku burrito, które nasyci zgłodniałych domowników na długo.
Takiego indyka podają w najlepszych restauracjach. Idealny na kolacjęOdkryj jak przygotować idealny pieczony udziec z indyka według przepisu Ewy Wachowicz. Uzyskaj szczegółowe wskazówki, jak doprawić mięso i stworzyć doskonały, intensywny w smaku sos mole.
Niby wszyscy znają te zupy, ale... Sprawdź, czy rozpoznasz! [QUIZ]Pomidorowa, rosół czy ogórkowa? Lubisz zupy? Sprawdź, czy uda ci się rozpoznać je na talerzu.
Najlepsze pierogi na świeciePierogi to jedno z tych dań, którymi często chwalimy się przed zagranicznymi gośćmi. Rzeczywiście obcokrajowcom smakują nasze półksiężyce z ciasta nafaszerowane ziemniakami, serem, mięsem, kapustą czy owocami. Nie bez znaczenia jest też sposób podania pierogów okraszonych masłem, cebulką lub skwarkami. Choć są one typową polską potrawą, to jednak w wielu miejscach świata spotkać można spokrewnione z nimi dania. Czym faszerowane i jak podawane są pierogi na świecie?
Jak zrobić nachos? Z czym smakują najlepiej?Meksykańska przekąska jest niesamowicie popularna w Stanach Zjednoczonych, zyskuje też coraz większe grono wielbicieli na całym świecie. Z czego wynika zamiłowanie do tej potrawy? Z przepisem na domowe nachosy poradzi sobie nawet początkujący szef kuchni, a serwować je można z najróżniejszymi dodatkami. W bardzo łatwy sposób zamienisz je w przekąskę idealną do filmowego seansu lub danie, które podasz w trakcie obiadu. Poznaj ten przysmak od kuchni i dowiedz się, jak samemu zrobić nachos.
Zupa meksykańskaZupa meksykańska jest treściwa, rozgrzewająca, sycąca i pyszna. Każdy fan tego dania nie może się go nachwalić. Zupa meksykańska zachwyci domowników i zaspokoi nawet największy głód.
Meksykański przysmakPierś z kurczaka w wydaniu po meksykańsku - palce lizać! To proste, jednogarnkowe danie szybko podbije serca domowników.
Meksykański przysmakŚwietna propozycja dla zabieganych. Pyszne i lekko pikantne danie jednogarnkowe przygotujesz w 30 minut! Możesz serwować na obiad lub kolację.
Tortilla z wołowiną na ostro - Maciej KurońDanie to nosi w Meksyku nazwę fajitas i jest podawane obowiązkowo z gotowaną fasolą i różnymi ostrymi sosami oraz pieczonymi warzywami.
Wieprzowina po meksykańsku - Maciej KurońNa jedną osobę: 200 g polędwiczki wieprzowej lub schabu. Bejca: pół łyżeczki sproszkowanego chili; 1 łyżeczka soku z limonki; szczypta zmielonego kminku; 30 ml oleju; 3 ząbki czosnku; sól, pieprz.
Cukinia po meksykańskuWspaniale komponują się z placuszkami kukurydzianymi lub ryżem ugotowanym na sypko.
"Ewa gotuje": TacosSmalec rozgrzać na patelni i zeszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę. Pod koniec dorzucić drobno posiekany czosnek. Na środku patelni zrobić miejsce i wsypać kumin, cynamon, chili i paprykę. Wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Dodać mięso mielone i usmażyć na mocnym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem. Złożyć tacos. Do każdej łódeczki dać 2 liście sałaty, plaster pomidora, wołowinę, 2 plastry awokado (wcześniej warto skropić sokiem z cytryny), plasterek papryczki chili i kleks śmietany. Udekorować kolendrą. Jeśli używamy tortilli, to placki trzeba wcześniej podgrzać na suchej patelni.<br>SKŁADNIKI • placki tortilli lub łódeczki kukurydziane do tacos<br> DO PODANIA • kilka liści sałaty rzymskiej • pomidor • awokado • papryczka chili • gęsta śmietana • świeża kolendra<br> FARSZ • 500 g - mięsa mielonego wołowego • cebula czerwona • 3 ząbki - czosnku • 2 łyżki - smalcu lub oleju do smażenia • 1 łyżeczka - kuminu mielonego • ⅓ łyżeczki - cynamonu • 1 łyżeczka - chili • ½ łyżeczki - papryki słodkiej • sól • pieprz
„Ewa gotuje”: Indyk w sosie moleMięso przyprawić solą i pieprzem oraz papryką. Dno naczynia do zapiekania posmarować olejem. Ułożyć plastry cebuli. Na cebuli umieścić filet z indyka. Dorzucić obrany czosnek. Skropić olejem. Przykryć i na 50 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Na suchej patelni uprażyć ziarenka sezamu i kolendry. Wlać olej. Dorzucić posiekaną szalotkę i smażyć przez chwilę. Dodać papryki pokrojone w paseczki oraz papryczkę chili. Przyprawić zmiażdżonymi goździkami, mielonym cynamonem i słodką papryką. Podlać wodą, przykryć i dusić do miękkości. Upieczony udziec przełożyć na deskę. Sos z pieczenia wlać na patelnię. Zmiksować. Dorzucić połamaną czekoladę i gałązkę rozmarynu. Dodać namoczone rodzynki i orzeszki ziemne. Wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Sos wyłożyć na talerz (trochę zostawić). Na sosie umieścić indyka i polać sosem. Udekorować igiełkami rozmarynu. <br><br> SKŁADNIKI<br> • 1 - udziec z indyka (bez kości) <br> • sól<br> • pieprz<br> • 1 łyżeczka - papryki słodkiej<br> • 1 łyżeczka - papryki ostrej<br> • olej arachidowy do posmarowania naczynia<br> • 1 - cebula<br> • 1 - główka czosnku<br><br> DO PODANIA<br> • frytki z pietruszki<br> • śliwki w marynacie<br> • rozmaryn<br><br> SOS MOLE<br> • ½ tabliczki - czekolady gorzkiej<br> • 2 - papryki czerwone<br> • 1 - papryczka chili<br> • 1 - szalotka<br> • 1 łyżeczka - ziaren kolendry<br> • 2 łyżeczki - sezamu<br> • 1 łyżka - oleju arachidowego<br> • 2 - goździki<br> • ½ łyżeczki - cynamonu<br> • 2 łyżeczki - słodkiej papryki<br> • gałązka rozmarynu<br> • 1 łyżka - rodzynków<br> • garść orzeszków ziemnych