Gołąbki ryżowe
Gołąbki ryżowe są faszerowane soczewicą, a sos z prawdziwków dodaje im niepowtarzalnego smaku. Sprawdź, jak smakują i wypróbuj nasz przepis.
Składniki:
- 4 grzyby prawdziwki
- 2 cebule
- wywar z rosołu
- słodka śmietana do sosu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu
- 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- przyprawa warzywna
- kapusta włoska
- oliwa z oliwek
- siekany koperek
Sposób przygotowania:
Kapustę płuczemy, wkładamy do rondla z zagotowaną wcześniej wodą, zostawiamy na 15 minut, potem wyciągamy, studzimy, oddzielamy liście z głowy, jeśli trudno odchodzą, wrzucamy jeszcze na kilka minut do wrzącej wody.
Dwie cebule obieramy i drobno kroimy, jedną podsmażamy na oliwie i dodajemy do ryżu i soczewicy, a drugą podsmażamy wraz z obranymi i pokrojonymi grzybami.
Grzyby dusimy przez 15 minut, mieszając, aby się nie przypaliły. W szklance z 1/3 wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, dodajemy do grzybów, gdy zgęstnieje, odstawiamy i studzimy, na koniec dodajemy słodką śmietanę i posiekany koperek.
Ryż mieszamy z soczewicą, dodajemy oliwę z oliwek i doprawiamy do smaku. Na liść nakładamy farsz z soczewicy i ryżu, dokładnie zawijamy u układamy ciasto w żaroodpornym naczyniu, dodajemy ½ szklanki wody, przyprawę warzywną, dusimy w gorącym piekarniku przez 1 godzinę.
Podajemy polane sosem z prawdziwków.