Gołąbki w pomidorach
Sprawdzony przepis na gołąbki.
- główka kapusty włoskiej,
- jajko,
- 75 dag mięsa mielonego,
- kajzerka,
- 1 spora cebula, sól, pieprz,
- szklanka bulionu,
- łyżka mąki,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Z kapusty wyciąć głąb. Gotować ją przez 5 minut w osolonej wodzie. Ostudzić, oddzielić liście, z każdego ściąć twardy rdzeń. Mięso wymieszać z jajkiem, namoczoną i odciśniętą bułką, startą na tarce cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Porcje farszu zawijać w liście kapusty. Na dnie rondla położyć kilka liści kapusty, na nich ułożyć gołąbki. Wlać tyle wody, aby zakryła gołąbki do połowy. Dusić do miękkości. Mąkę wymieszać z połową bulionu, wlać go do rondla z gołąbkami, zagotować. Dodać koncentrat, sól i pieprz. Gołąbki podawać z sosem.
Czas przygotowania 50 minut