Gołąbki z farszem z pęczaku
Są przepyszne!
Sposób przygotowania
1. Usuń uszkodzone liście, umyj kapustę. Ostrym nożem wytnij głąb, włóż główkę do garnka z zagotowaną wodą, wycięciem do dna. Wystarczy ok. 5 minut z każdej strony. Po ugotowaniu wyjmij z garnka i zdejmuj kolejno liście.
2. Przygotuj farsz. Zagotuj w garnku wodę z listkami laurowymi, zielem angielskim i wsyp pęczak, gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
3. Obierz cebulę, posiekaj, podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj pęczak (możesz podlać winem lub bulionem). Duś kilka minut. Dodaj parmezan, sól, pieprz, wymieszaj. Porcje kaszy układaj na środku liścia kapusty i zwijaj. Układaj ściśle w rondelku, zalej wodą i duś ok. 1,5 godziny pod przykryciem.
4. W tym czasie przygotuj sos: na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć posiekany czosnek i zrumień. Dodaj pomidory i duś. Dodaj łyżeczkę cukru i dopraw. Podawaj do gołąbków.