Składniki na 6 porcji: - 2 szklanki kaszy jaglanej, - 15 dag pieczarek, - 2 cebule, - 1/2 selera, - duża marchewka, - główka kapusty (najlepiej włoskiej), - gęsta kwaśna śmietana, - olej do smażenia, - sól, pieprz, listek laurowy Przygotowanie: 1. Ugotuj kaszę w 1 l posolonej wody (powinna być lekko niedogotowana). Odcedź. 2. Posiekaj cebulę i pieczarki. Marchewkę i seler zatrzyj na tarce. Na oleju podsmaż cebulę i pieczarki, dodaj marchewkę i seler. Chwilę duś razem. Wymieszaj z kaszą. Przypraw solą i pieprzem. 3. Kapustę sparz, podziel na pojedyncze liście. Pościnaj zgrubiałe nerwy. U nasady liści kładź po porcji farszu. Boki załóż do środka. Zwiń roladki. Gotowe gołąbki ciasno układaj w nasmarowanym tłuszczem rondlu. Zalej 1,5 l wody, posól. Dodaj listek laurowy. Na wolnym ogniu duś godzinę. Podawaj obsmażone na oleju, polane gęstą kwaśną śmietaną. Czas przygotowania: 105 minut. 1 porcja: 420 kcal.