Golonka duszona z porami
Sycąca, idealna na jesień.

Składniki:
- 50 dag golonki bez skóry i kości
- włoszczyzna lub 40 dag mrożonej włoszczyzny w paskach
- 2 liście laurowe
- 3 owoce ziela angielskiego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 6 porów
- natka pietruszki
- olej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Mięso umyj, podziel na cząstki, przypraw solą i pieprzem. Włoszczyznę obierz, zetrzyj na tarce, dwa pory oczyść z wierzchnich liści. Mięso obsmaż na oleju, włóż do garnka, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, sól. Wlej wodę tak, by przykryła mięso, dodaj dwa pory, gotuj pod przykryciem, dopóki mięso nie będzie bardzo miękkie.
2. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej wywarem, dodaj pozostałe całe pory, piecz w temp. 180°C pod przykryciem jeszcze godzinę. Gotowe mięso podawaj z całymi duszonymi porami.