Golonka w piwie
Podać z ziemniaczkami pure, wymieszanymi z osączonym zielonym groszkiem.
- 2 przednie golonki,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 seler,
- 0,5 l jasnego piwa,
- 1 kostka rosołowa,
- 4 ząbki czosnku,
- majeranek, tymianek, pieprz, sól, papryka słodka i ostra,
-śmietana, mąka,
- ziemniaki, puszka groszku
Przygotowanie:
Golonki opalić, umyć. Obficie natrzeć sola i pieprzem oraz reszta przypraw. Naszpikować pokrojonymi ząbkami czosnku. Zalać piwem i odstawić na 2 godziny. Następnie golonki wraz z wywarem, w którym się moczyły przełożyć do garnka (golonki powinny być przykryte płynem, jeśli jest go za mała, dolać wody). Gotować na wolniutkim ogniu około 2 godziny. Na 15 min przed końcem gotowania dołożyć pokrojone w słupki warzywa. Gotowe golonki wyjąc i obsmażyć na patelni, aby miały chrupiąca skórkę. Wywar z golonek gotować dalej na silnym ogniu, aż odparuje i zgęstnieje. Kubeczek śmietany zmiksować z 1 łyżką maki. Zabielić sos. Przyprawić do smaku. Golonki przełożyć na półmisek, polać sosem. Podać z ziemniaczkami piure, wymieszanymi z osączonym zielonym groszkiem. Udekorować ziołami.