Gotowane pierogi z mozzarellą
Świeże spojrzenie na pierogi.
Składniki:
- 2 duże czerwone cebule
- 1 średnia cukinia
- 15 dag mozzarelli
- 2 łyżki masła
- 30 dag mąki
- 3 jajka
- olej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. 1 cebulę obierz i posiekaj. Pół cukinii odkrój, resztę obierz, pozbaw nasion i pokrój w kosteczkę. Podobnie pokrój mozzarellę. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę. Dodaj cukinię, chwilę smaż razem. Zdejmij z ognia. Połącz z mozzarellą, solą i pieprzem do smaku.
2. Z mąki, jajek, łyżki oleju i szczypty soli zagnieć ciasto. Rozwałkuj je, szklanką wytnij krążki. Nakładaj farsz i dokładnie zlepiaj ciasto, formując pierogi. Gotuj w osolonej wodzie 2 min od czasu wypłynięcia.
3. Odłożoną cukinię pokrój w plastry, sparz wrzątkiem. Drugą cebulę pokrój w pióra, zeszklij na oleju. Wymieszaj z cukinią, dopraw solą. Podawaj do pierogów.