Gotuj na dwa dni
Gdy zabierasz się do przygotowywania zupki czy papki, rób taką ilość, żeby starczyła przynajmniej na dwa razy. Gotowy przysmak podziel na porcje.
Pierwszą podaj dziecku tuż po przyrządzeniu dania, drugą - zaserwuj brzdącowi następnego dnia.
Jeśli obawiasz się, że przez to menu smyka będzie zbyt monotonne, wzbogać jedną porcję odrobiną kleiku lub kaszki. Taki dodatek zagęści danie i zmieni nieco smak potrawy dla niemowlęcia.
Podpowiadamy:
● Jeśli to możliwe, staraj się używać warzyw pochodzących z pewnego źródła, np. ze sklepu ze zdrową żywnością czy ekologicznie prowadzonej działki. Przypadkowo kupione warzywa mogą zawierać wiele substancji szkodliwych dla zdrowia dziecka, jak pestycydy czy metale ciężkie.
● Posiłek przygotowany na następny dzień trzymaj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku lub specjalnym pudełku przeznaczonym do przechowywania żywności.