Reklama

Reklama

Grecka mousaka

Zapiekanka mięsno-ziemniaczana z dodatkiem sera, pomidorów i sosu beszamelowego smakuje obłędnie. Z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad.

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego (np. łopatki)
  • 1 kg ziemniaków
  • 600 ml mleka
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 2 pomidory
  • pół kostki masła
  • 0,3-0,5 kg żółtego sera
  • sól, przyprawa do mięsa mielonego
  • olej do smażenia mięsa i natłuszczenia naczynia

1. Na patelni rozgrzewamy olej. Mięso obficie doprawiamy i smażymy.

2. Równocześnie gotujemy do miękkości obrane ziemniaki w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, rozgniatamy, pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.

3. Przygotowujemy sos beszamelowy - w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, zdejmujemy całość z ognia, dodajemy mleko, jajka, połowę sera startego na tarce i pieprz, mieszamy i ponownie podgrzewamy, tym razem na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje. Mieszamy całość, by nie dopuścić do przypalenia masy.

4. W natłuszczonym lekko naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy: rozgniecione ziemniaki (połowę), połowę usmażonego mięsa, plastry pomidora, zalewamy całość sosem. Dokładamy drugą połowę ziemniaków, pozostałe mięso, plastry pomidora i sos. Na wierzch wykładamy grubą warstwę startego sera. 

5. Zapiekamy całość w temp. 180 stopni przez 45 minut.

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy