Grecka mousaka

Zapiekanka mięsno-ziemniaczana z dodatkiem sera, pomidorów i sosu beszamelowego smakuje obłędnie. Z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad.

Dobrze smakuje zarówno na gorąco, podawana od razu, jak i na zimno, na następny dzień
Dobrze smakuje zarówno na gorąco, podawana od razu, jak i na zimno, na następny dzień123RF/PICSEL

1. Na patelni rozgrzewamy olej. Mięso obficie doprawiamy i smażymy.

2. Równocześnie gotujemy do miękkości obrane ziemniaki w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, rozgniatamy, pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.

3. Przygotowujemy sos beszamelowy - w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, zdejmujemy całość z ognia, dodajemy mleko, jajka, połowę sera startego na tarce i pieprz, mieszamy i ponownie podgrzewamy, tym razem na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje. Mieszamy całość, by nie dopuścić do przypalenia masy.

4. W natłuszczonym lekko naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy: rozgniecione ziemniaki (połowę), połowę usmażonego mięsa, plastry pomidora, zalewamy całość sosem. Dokładamy drugą połowę ziemniaków, pozostałe mięso, plastry pomidora i sos. Na wierzch wykładamy grubą warstwę startego sera. 

5. Zapiekamy całość w temp. 180 stopni przez 45 minut.

Hybryda czy hybryda plug in?
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas