Reklama

Greckie wrapy

Popularny wrap to zawinięty placek z nadzieniem w środku. Farszem najczęściej jest mięso, ser czy tofu z dodatkiem świeżych warzyw i sosu. Podpowiadamy, jak przygotować je w greckim stylu.

Składniki

  • 1 łopatka wieprzowa
  • 5 ząbków czosnku
  • po 3 łyżeczki: nasion kopru włoskiego, słodkiej papryki, tymianku, kuminu, soli i pieprzu
  • 4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 250 ml bulionu warzywnego/ drobiowego
  • kilka sztuk tortilli pszennych
  • ser feta
  • kilka zielonych ogórków, pokrojonych w kostkę
  • kilka pomidorów malinowych, pokrojonych w kostkę
  • 2 cebule, posiekane w krążki◦ greckie oliwki
  • Sos np. Street Food Ogórkowy Roleski
  • posiekana natka pietruszki i mięta

Sposób przygotowania

1. Piekarnik nagrzewamy do 240 st. C.

2. Skórę na łopatce nacinamy w kratkę.

3. Czosnek i przyprawy rozcieramy w moździerzu, dodajemy oliwę i ucieramy na pastę. Nacieramy nią wieprzowinę i przekładamy do naczynia żaroodpornego, skórą do góry.

4. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut. Wyciągamy z piekarnika, temperaturę zmniejszamy do 120 st. C.

5. Do naczynia wlewamy bulion, zakrywamy folią. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 12 h.

6. Po wyjęciu z piekarnika zdejmujemy folię (mięso powinno być miękkie i delikatne) i za pomocą dwóch widelców “szarpiemy" mięso.

Reklama

 Sposób podania:

1. Tortille podpiekamy na suchej patelni, przekładamy na talerz i smarujemy sosem. 

2. Na wierzch układamy wieprzowinę gyros, pomidory, ogórek, krążki cebulki, oliwy.

3. Posypujemy z wierzchu ziołami i pokruszoną fetą.

4. Zawijamy jak naleśnika lub składamy na ćwiartki. Smacznego !

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy