Greckie wrapy

Popularny wrap to zawinięty placek z nadzieniem w środku. Farszem najczęściej jest mięso, ser czy tofu z dodatkiem świeżych warzyw i sosu. Podpowiadamy, jak przygotować je w greckim stylu.

Wrapy po grecku
Wrapy po grecku123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Piekarnik nagrzewamy do 240 st. C.

2. Skórę na łopatce nacinamy w kratkę.

3. Czosnek i przyprawy rozcieramy w moździerzu, dodajemy oliwę i ucieramy na pastę. Nacieramy nią wieprzowinę i przekładamy do naczynia żaroodpornego, skórą do góry.

4. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut. Wyciągamy z piekarnika, temperaturę zmniejszamy do 120 st. C.

5. Do naczynia wlewamy bulion, zakrywamy folią. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 12 h.

6. Po wyjęciu z piekarnika zdejmujemy folię (mięso powinno być miękkie i delikatne) i za pomocą dwóch widelców “szarpiemy" mięso.

 Sposób podania:

1. Tortille podpiekamy na suchej patelni, przekładamy na talerz i smarujemy sosem.

2. Na wierzch układamy wieprzowinę gyros, pomidory, ogórek, krążki cebulki, oliwy.

3. Posypujemy z wierzchu ziołami i pokruszoną fetą.

4. Zawijamy jak naleśnika lub składamy na ćwiartki. Smacznego !

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas