Reklama

Reklama

Grejpfrutowa tarta pod bezą

Wygląda apetycznie!

Czas przyrządzenia: 75 minut
Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 3 czerwone grejpfruty
  • 35 dag mąki pszennej
  • 2 szkl. + 3 łyżki cukru
  • 25 dag masła
  • 5 jajek
  • 2 żółtka
  • 7 łyżek mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

1. Z mąki pszennej, 3 łyżek cukru, 1/2 masła, 1 jajka, 3 łyżek zimnej wody zagnieć ciasto. Schładzaj je 30 minut. Potem rozwałkuj na cienki placek. Formę wyłóż pergaminem, wylep plackiem. Spód piecz 30 minut w 200 st. Wystudź. 

2. Z grejpfrutów wyciśnij sok. Pozostałe 4 jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Sok grejpfrutowy wymieszaj z 2 szklankami wody i 1 szklanką cukru. Dodaj resztę masła i zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną zimnej wody, wlej do wrzącego płynu i mieszając, gotuj 1 minutę. Wszystkie żółtka (w sumie 6) wymieszaj z 2 łyżkami wody, połącz z gorącym kremem. Rozsmaruj go na kruchym spodzie. Wstaw na godzinę do lodówki. Białka ubij, dosypując resztę cukru. Bezę przełóż do szprycy. Wyciśnij na wierzch tarty, formując rozetki. Piecz 10 min w 225 st. Udekoruj. 

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje