Grill po wegetariańsku
Grzyby portobello to nic innego jak odmiana popularnej… pieczarki. Kucharze chwalą je za wyjątkową zdolność do pochłaniania smaków i zapachów. Dlatego tak dobrze się je marynuje – w krótkim czasie grzyby zyskują smak i aromat przypraw.

Burgery z grzybami portobello
Składniki
- 2-3 pieczarki portobello
- 3 łyżki sosu BBQ
- 3 łyżki sosu sojowego
- Łyżka harissy np. marki Sandra
- Łyżka soku z cytryny
- Bułki
- Rukola
- Ser pleśniowy
- Papryka czerwona
Sposób przygotowania
Grzyby myjemy i zalewamy marynatą z sosu sojowego, BBQ, harissy i cytryny. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wykładamy je na ruszt i grillujemy po kilka minut z każdej strony. Bułkę przekrawamy na pół i wkładamy do niej rukolę, gorącą pieczarkę, pokrojoną paprykę i posypujemy kawałkami sera pleśniowego.
Quesadillas z guacamole

Składniki
- Tortilla pszenna np. marki Sandra
- Awokado
- Ząbek czosnku
- Papryka czerwona
- Natka pietruszki
- Sok z ½ cytryny
- Sól, pieprz do smaku
Zaczynamy od sosu. Awokado obieramy i pozbawiamy pestki. Połowę kroimy w kostkę, a połowę blendujemy na gładką masę razem z czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy pokrojone awokado, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i mieszamy. Zdobimy natką pietruszki. Tortillę rozcinamy na trójkąty i grillujemy z każdej strony po 2 minuty. Podajemy z sosem.
Owocowa sałatka

Składniki
- Brzoskwinie z puszki np. marki Sandra
- Winogrono zielone
- Banany
- Sałata karbowana
- Ser pleśniowy
- Pomidorki koktajlowe
- Sok z ½ cytryny
Sposób przygotowania
Owoce i pomidorki grillujemy przez kilka minut z każdej strony. Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki. Kiedy owoce będą gotowe kładziemy je na sałatę i posypujemy kawałkami sera pleśniowego. Skrapiamy sokiem z cytryny.