Grill po wegetariańsku

Grzyby portobello to nic innego jak odmiana popularnej… pieczarki. Kucharze chwalą je za wyjątkową zdolność do pochłaniania smaków i zapachów. Dlatego tak dobrze się je marynuje – w krótkim czasie grzyby zyskują smak i aromat przypraw.

Burgery z grzybami portobello

Składniki

  • 2-3 pieczarki portobello
  • 3 łyżki sosu BBQ
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • Łyżka harissy np. marki Sandra
  • Łyżka soku z cytryny
  • Bułki
  • Rukola
  • Ser pleśniowy
  • Papryka czerwona

Sposób przygotowania

Grzyby myjemy i zalewamy marynatą z sosu sojowego, BBQ, harissy i cytryny. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wykładamy je na ruszt i grillujemy po kilka minut z każdej strony. Bułkę przekrawamy na pół i wkładamy do niej rukolę, gorącą pieczarkę, pokrojoną paprykę i posypujemy kawałkami sera pleśniowego.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje