Reklama

Grill po wegetariańsku

Grzyby portobello to nic innego jak odmiana popularnej… pieczarki. Kucharze chwalą je za wyjątkową zdolność do pochłaniania smaków i zapachów. Dlatego tak dobrze się je marynuje – w krótkim czasie grzyby zyskują smak i aromat przypraw.

Burgery z grzybami portobello

Składniki

  • 2-3 pieczarki portobello
  • 3 łyżki sosu BBQ
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • Łyżka harissy np. marki Sandra
  • Łyżka soku z cytryny
  • Bułki
  • Rukola
  • Ser pleśniowy
  • Papryka czerwona

Sposób przygotowania

Grzyby myjemy i zalewamy marynatą z sosu sojowego, BBQ, harissy i cytryny. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wykładamy je na ruszt i grillujemy po kilka minut z każdej strony. Bułkę przekrawamy na pół i wkładamy do niej rukolę, gorącą pieczarkę, pokrojoną paprykę i posypujemy kawałkami sera pleśniowego.


Quesadillas z guacamole

Składniki

  • Tortilla pszenna np. marki Sandra
  • Awokado
  • Ząbek czosnku
  • Papryka czerwona
  • Natka pietruszki
  • Sok z ½ cytryny
  • Sól, pieprz do smaku

Zaczynamy od sosu. Awokado obieramy i pozbawiamy pestki. Połowę kroimy w kostkę, a połowę blendujemy na gładką masę razem z czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy pokrojone awokado, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i mieszamy. Zdobimy natką pietruszki. Tortillę rozcinamy na trójkąty i grillujemy z każdej strony po 2 minuty. Podajemy z sosem.

Reklama


Owocowa sałatka

Składniki

  • Brzoskwinie z puszki np. marki Sandra
  • Winogrono zielone
  • Banany
  • Sałata karbowana
  • Ser pleśniowy
  • Pomidorki koktajlowe
  • Sok z ½ cytryny

Sposób przygotowania

Owoce i pomidorki grillujemy przez kilka minut z każdej strony. Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki. Kiedy owoce będą gotowe kładziemy je na sałatę i posypujemy kawałkami sera pleśniowego. Skrapiamy sokiem z cytryny. 

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy