Grillowane jabłka z porzeczkową bezą
Oryginalny, letni deser.
- 8 małych jabłek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 125 g. czerwonych porzeczek,
- 2 białka z jajek,
- 80 g cukru
Przygotowanie:
Jabłka umyć, odciąć górną część, lekko wydrążyć, nasączyć sokiem z cytryny. Porzeczki umyć odłożyć trochę do dekoracji. Białka ubić mocno, dodać cukier i łyżeczkę soku z cytryny. Dodać porzeczki i wymieszać. Nakładać do jabłek, przykrywać odciętą częścią jabłka. Opiekać w rozgrzanym grillu kulowym przy zamkniętej pokrywie. Dekorować pozostałymi porzeczkami.
Czas przygotowania 40 minut
Jedna porcja zawiera 460 kJ/110 kcal
Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!