Grillowane szaszłyki

Sycące i zdrowsze niż z budki z fast foodem!

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 60 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej cebuli
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1 łyżka mielonego kuminu,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • po 1/4 łyżeczki mielonego
  • imbiru i pieprzu kajeńskiego,
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki oleju
  • 4 placki tacos, warzywa

Sposób przygotowania

1. Czosnek obierz, rozetrzyj ze szczyptą soli. Mięso wymieszaj z czosnkiem, cebulą, przyprawami i natką. Dobrze wyrób. Mięsną masę podziel na 6 porcji. Każdą z nich oblep wokół długiego drewnianego patyczka, formując podłużne kotleciki. Kebaby połóż na deseczce zwilżonej wcześniej wodą. Wstaw do lodówki na 4-5 godzin (a jeszcze lepiej - na noc). 

2. Po tym czasie kebaby posmaruj cienko olejem. Piecz na grillu ok. 15 minut, obracając, aż ładnie się zrumienią. Podawaj np. z warzywami w plackach tacos. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje