Groszkowa z piersią z kurczaka
Pierś z kurczaka umyj, pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem. Ryż gotuj w osolonym wrzątku przez kwadrans.
Składniki dla 4 osób:
- 10 dag groszku w strąkach
- puszka groszku
- podwójna pierś z kurczaka
- torebka ryżu/ makaron nitki
- włoszczyzna
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- lubczyk
- koperek
- sól
- pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
1. Pierś z kurczaka umyj, pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem. Ryż gotuj w osolonym wrzątku przez kwadrans. Włoszczyznę umyj, obierz, włóż do garnka razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Wlej 1,5 l wody, gotuj 30 minut. Kurczaka usmaż na rozgrzanym oleju, dodaj do wywaru z opaloną nad palnikiem cebulą, gotuj 30 minut.
2. Z zupy wyjmij włoszczyznę, marchew pokrój w kostkę - i dodaj je ponownie do zupy. Następnie wrzuć groszek - konserwowy i w strąkach - i gotuj jeszcze kwadrans. Przypraw zupę do smaku solą, pieprzem oraz lubczykiem, dodaj do niej koperek. Gotuj jeszcze chwilę. Na talerze wykładaj po łyżce ugotowanego wcześniej ryżu/ makaronu i zalewaj go gorącą zupą.
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Warto wiedzieć!
Świeży groszek, po odcięciu końcówek, przygotuj od razu. Jeśli chcesz to zrobić następnego dnia, włóż go do zimnej wody. Groszek nadaje się również do mrożenia - w ten sposób możesz go przechowywać nawet kilka miesięcy