Reklama

Reklama

Grube frytki z piekarnika

Frytki grubo krojone w nieco zdrowszej wersji niż zwykle - smażenie na głębokim tłuszczu zostało zastąpione pieczeniem w piekarniku. Do tego domowy sos czosnkowy. W sam raz na przegryzkę przed telewizorem.

Składniki

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól, papryka słodka/ostra
  • tymianek
  • sos:
  • duży kubeczek jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina soku z cytryny
  • pieprz

1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy frytki, grubiej niż standardowo (ok. 1 cm).

2. Pokrojone frytki umieszczamy w miseczce, dodajemy dwie łyżki oleju, sól, tymianek i paprykę, mieszamy.

3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy frytki ok. 40-45 min.

4. Sos: Jogurt łączymy z majonezem, musztardą i rozgniecionym ząbkiem czosnku, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny, mieszamy, chłodzimy.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje