Grube frytki z piekarnika

Frytki grubo krojone w nieco zdrowszej wersji niż zwykle - smażenie na głębokim tłuszczu zostało zastąpione pieczeniem w piekarniku. Do tego domowy sos czosnkowy. W sam raz na przegryzkę przed telewizorem.

Domowe frytki są zdrowsze i smaczniejsze niż te kupowane "na mieście"
Domowe frytki są zdrowsze i smaczniejsze niż te kupowane "na mieście"123RF/PICSEL

1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy frytki, grubiej niż standardowo (ok. 1 cm).

2. Pokrojone frytki umieszczamy w miseczce, dodajemy dwie łyżki oleju, sól, tymianek i paprykę, mieszamy.

3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy frytki ok. 40-45 min.

4. Sos: Jogurt łączymy z majonezem, musztardą i rozgniecionym ząbkiem czosnku, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny, mieszamy, chłodzimy.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas