Grube frytki z piekarnika
Frytki grubo krojone w nieco zdrowszej wersji niż zwykle - smażenie na głębokim tłuszczu zostało zastąpione pieczeniem w piekarniku. Do tego domowy sos czosnkowy. W sam raz na przegryzkę przed telewizorem.

Składniki
- 1/2 kg ziemniaków
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól, papryka słodka/ostra
- tymianek
- sos:
- duży kubeczek jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 ząbek czosnku
- odrobina soku z cytryny
- pieprz
1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy frytki, grubiej niż standardowo (ok. 1 cm).
2. Pokrojone frytki umieszczamy w miseczce, dodajemy dwie łyżki oleju, sól, tymianek i paprykę, mieszamy.
3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy frytki ok. 40-45 min.
4. Sos: Jogurt łączymy z majonezem, musztardą i rozgniecionym ząbkiem czosnku, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny, mieszamy, chłodzimy.