Grzanki z omletem z serem gorgonzola i sosem z żurawiny
Żurawinowo - serowy przysmak dla czterech osób.

Składniki dla czterech osób:
- 75 g suszonych żurawin amerykańskich, - 20 g orzechów włoskich, - 1 łyżka oleju z orzechów włoskich, - pieprz, - szczypta chili w proszku, - pół opakowania rzeżuchy, - 50 g bekonu w plastrach, - 4 jajka , - sól, pieprz, - 50 g sera gorgonzola, - 1 łyżka oleju, - 8 kromek z bagietki
Przygotowanie:
1. Żurawiny posiekać grubo, orzechy drobno. Oba składniki wymieszać z olejem z orzechów, pieprzem i chili w proszku. Rzeżuchę ściąć i dodać do pozostałych składników. 2. Bekon pokroić w kostkę. Na patelni przysmażyć na chrupiąco, osuszyć na ręczniku papierowym. 3. Jajka roztrzepać z solą i pieprzem. Dodać pokrojony w drobną kostkę ser gorgonzola. Olej wlać na patelnię i rozgrzać. Wlać mieszankę jajeczną i poczekać, aż się zetnie. 4. Kromki bagietki przypiec na ruszcie. Omlet pokroić na kawałki i ułożyć na kromkach bagietki. Na to nałożyć trochę sosu i udekorować bekonem. Resztę sosu podać w oddzielnym naczyniu. Czas przygotowania - . 25 minut Wartości odżywcze jednej porcji:
Białko: 15 g Tłuszcz: 22 g Węglowodany: 36 g Wartość energetyczna: 394 kcal / 1652 kJ