Grzanki z zielonym masłem

Pyszne przekąski.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1/2 puszki zielonego groszku,
- 10 dag masła zwykłego lub roślinnego,
- 10 dag pieczarek,
- 15 dag sera żółtego,
- 10 dag wędliny (szynki lub kiełbasy),
- 10 kromek chleba razowego lub tostowego,
- majeranek, zioła prowansalskie,
- sól i pieprz.

Przyrządzanie:

Groszek odsączyć z zalewy. Rozetrzeć go widelcem albo zmiksować. Dodać masło, wymieszać. Dorzucić przyprawy. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wędlinę posiekać w kostkę. Pieczarki wymieszać z kiełbasą i przyprawami. Kromki chleba smarować zielonym masełkiem, przykryć drugą kromką, przekroić po przekątnej tak, by powstały trójkąty. Na wierzchu każdego tosta kłaść odrobinę masy pieczarkowo-kiełbasianej. Na wierzchu ułożyć paski żółtego sera. Grzanki zapiekać około 10 minut.
Porcja - 160 kcal
Czas przygotowania: 25 minut

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas