Gulasz po węgiersku

Idealny dodatek do dań, np. placków ziemniaczanych

Gulasz węgierski
Gulasz węgierski123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Cebule obierz, posiekaj. Papryki rozetnij, usuń pestki. Strąki opłucz, pokrój w kostkę. Mięso opłucz, osusz. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć kawałeczki mięsa. Mieszając, smaż je, aż się zrumienią. Potem dodaj cebulę, paprykę oraz listki laurowe. Krótko razem podsmaż. Dołóż koncentrat pomidorowy. Przypraw solą, pieprzem i słodką papryką. Podlej odrobiną wody oraz bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i duś gulasz pod przykryciem jeszcze ok. 1 godziny. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek. Śmietanę wymieszaj z mąką. Ostrożnie wlej do gulaszu. Dobrze wymieszaj. Ponownie przypraw do smaku solą, pierzem i słodką papryką. Udekoruj natką.

Wieprzowy gulasz z paprykąInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas