Gulasz rybny
Ta potrawka nabierze wspaniałego aromatu, jeśli doprawimy ją mieloną wędzoną papryką. Ci, którzy lubią orientalne smaki, mogą natkę pietruszki zastąpić świeżą kolendrą.
Składniki na 4-6 porcji:
- 80 dag filetów rybnych
- 2 czerwone papryki
- 2 papryka żółta
- 1-2 cebule
- 4-5 dojrzałych pomidorów
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/2 cytryny
- 3 łyżki oleju
- kilka gałązek świeżego tymianku i natki pietruszki
Przygotowanie:
1. Rybę oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Jeśli używamy mrożonych filetów, rozmrozić w temperaturze pokojowej. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na dobrze rozgrzanym oleju lekko soląc.
2. Paprykę umyć, starannie oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w średnią kostkę lub w paski. Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Kawałki papryki dodać do cebuli i chwilę smażyć razem mieszając.
3. Natkę pietruszki umyć, posiekać. Na osobnej patelni rozgrzać olej i przesmażyć rybę. Do papryki dodać pomidory i tymianek, przyprawić do smaku. Gdy warzywa będą miękkie, zaciągnąć sos mąką. Dodać kawałki rybi i chwilę razem dusić. Posypać natką.