Gulasz rybny

Ta potrawka nabierze wspaniałego aromatu, jeśli doprawimy ją mieloną wędzoną papryką. Ci, którzy lubią orientalne smaki, mogą natkę pietruszki zastąpić świeżą kolendrą.

Gulasz rybny smakuje doskonale
Gulasz rybny smakuje doskonale 123RF/PICSEL

Składniki na 4-6 porcji:

  • 80 dag filetów rybnych
  • 2 czerwone papryki
  • 2 papryka żółta
  • 1-2 cebule
  • 4-5 dojrzałych pomidorów
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • kilka gałązek świeżego tymianku i natki pietruszki

Przygotowanie:

1. Rybę oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Jeśli używamy mrożonych filetów, rozmrozić w temperaturze pokojowej. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na dobrze rozgrzanym oleju lekko soląc.

2. Paprykę umyć, starannie oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w średnią kostkę lub w paski. Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Kawałki papryki dodać do cebuli i chwilę smażyć razem mieszając.

3. Natkę pietruszki umyć, posiekać. Na osobnej patelni rozgrzać olej i przesmażyć rybę. Do papryki dodać pomidory i tymianek, przyprawić do smaku. Gdy warzywa będą miękkie, zaciągnąć sos mąką. Dodać kawałki rybi i chwilę razem dusić. Posypać natką.

Curry z dorszemInteria Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas