Gulasz wołowy
Danie idealne na chłodną porę, bo wspaniale rozgrzewa.
Sposób przygotowania
1. W garnku z grubym dnem rozgrzej połowę oliwy. Wołowinę oprósz mąką (strzepnij nadmiar). Podsmaż ją na oliwie na brązowo (2-3 minuty). Odłóż mięso na bok, a do garnka wlej resztę oliwy. Podsmaż na niej por i czosnek (1-2 minuty). Wsyp przyprawy i smaż, mieszając jeszcze 1-2 minuty.
2. Włóż do garnka ponownie mięso, dodaj bulion, marchewki, pomidory, oliwki, soczewicę i połowę ziół. Zagotuj, po czym zredukuj ogień. Przykryj, duś 90 minut. Pod koniec dodaj resztę ziół (zostaw tylko kilka listków kolendry do dekoracji).
3. Podawaj gulasz z ryżem lub dowolnym pieczywem, posypany kolendrą.