Gulasz z białej ryby w mleku kokosowym
Filety z ryby umyj i osusz. Polej 2 łyżkami soku z limonki, pokrój na kawałki i posól.
Składniki na 4 porcje:
- 80 dag filetów z białej ryby
- 1 czerwona cebula
- po 1/2 czerwonej i zielonej papryki
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1/4 szkl. soku z limonki
- 1 płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- 1 puszka mleka kokosowego
- 3 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
- 1 szkl. bulionu warzywnego
- świeża natka pietruszki lub kolendry
Sposób przygotowania:
1. Filety z ryby umyj i osusz. Polej 2 łyżkami soku z limonki, pokrój na kawałki i posól. Odłóż na 30 minut do lodówki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Zeszklij krótko na oleju. Zdejmij z patelni.
2. Na tej samej patelni podsmaż kawałki ryby. Paprykę umyj, pokrój w długie paski, czosnek i chili oczyść, posiekaj w plasterki, dorzuć do mięsa razem z podsmażoną cebulą.
3. Mleko kokosowe zmiksuj krótko z koncentratem pomidorowym i bulionem. Dopraw przyprawami. Wlej na patelnię. Duś pod przykryciem do miękkości ryby, ok. 30 minut.
4. Natkę posiekaj. Rozłóż po porcji gulaszu do miseczek, posyp natką, podawaj z bagietką. Możesz też posypać gorący gulasz żółtym serem i zapiec w piekarniku przez kilka minut.
Czas przygotowania: ok. 70 minut
Jaką rybę wybrać?Idealne do duszenia gatunki to m.in. dorsz, sola, halibut, grenadier, sandacz - mają delikatne, zwarte mięso i mało ości. Jeśli kupujesz rybę mrożoną, zwróć uwagę, by ilość "glazury", czyli lodu, którym jest pokryta, nie przekraczała 5% ogólnej wagi ryby. W przeciwnym razie po rozmrożeniu okaże się, że w dużej mierze zapłaciłyśmy za... wodę.