Gulasz z indyka
Smakuje świetnie z kaszą.
Składniki:
- 1 kg udźca z indyka
- 3 cebule
- łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- 2 liście laurowe
- cebula
- 4 ziela angielskie
- olej
- natka pietruszki
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Udziec umyj, pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem. W garnku rozgrzej olej, wsyp słodką paprykę i paprykę wędzoną, smaż dwie minuty. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Poczekaj, aż się zeszkli. Stopniowo dodawaj mięso pokrojone w kostkę, cały czas mieszając.
2. Poczekaj, aż mięso się obsmaży ze wszystkich stron. Wlej szklankę wody, dodaj koncentrat, liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy. Duś pod przykryciem 30 minut.
3. Gulasz przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 180°C przez 15 minut. Gotowe danie dekoruj natką pietruszki, podawaj z kaszą gryczaną lub perłową. Gulasz możesz przygotować na dwa dni. Przechowuj go w lodówce.