Gulasz z kalafiorem
Sycące danie obiadowe.

Składniki
- 2 kalafiory
- szklanka mleka
- szklanka mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- wędzona papryka w proszku
- olej
- gulasz
- 70 dag wołowego mięsa mielonego
- olej
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 10 dag boczku wędzonego
- kardamon mielony
- ostra papryka w proszku
- czerwona papryka
- szklanka bulionu
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- łyżka mąki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Kalafior umyj, podziel. Wymieszaj mąkę z mlekiem i proszkiem do pieczenia. Przypraw. Obtaczaj w cieście i smaż. 2. Zrumień posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso mielone, boczek i paprykę, przypraw, smaż. Wlej bulion, duś 10 minut. Dodaj przecier pomidorowy i duś jeszcze 15 minut pod przykryciem. Zagęść mąką z zimną wodą. Podawaj z kalafiorem.