Składniki: - cytryna, - 250 g mąki, - 100 g cukru, - paczka cukru waniliowego, - szczypta soli, - jajko, - 125 g masła, - 250 g cukru pudru, - białko z jajka, - barwniki spożywcze czerwony i żółty, - pisaki tortowe, - mąka do posypania powierzchni Przygotowanie: Zetrzeć skórkę z cytryny, sok wycisnąć. Mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, skórkę cytrynową, jajko i masło pokrojone w płatki dać do miski i wyrobić za pomocą robota kuchennego. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Ciasto jeszcze raz wyrobić i rozwałkować na posypanej mąką powierzchni na grubość 3-4 mm. Wycinać różne wzory (dynie, czarownice, duchy), układać na wyłożonych papierem blachach i wstawiać je kolejno do rozgrzanego do 200 st piekarnika na ok 10 minut. Cukier puder przesiać przez sito, dodać białko z jajka i wyrobić robotem na gładką masę. Stopniowo dodawać sok z cytryny. Polewę podzielić. Do części dodać barwnik pomarańczowy (dynie), do części zielony (listki), część pozostawić bez barwnika (duchy). Dekorować keksy. Pozostawić do zastygnięcia a następnie uzupełnić dekoracje pisakami tortowymi.